Home » Română » Centrul de Studii » W-Child Project » Documentarul „W-Child: Behind closed doors – Growing up under totalitarian regimes / Growing up in wartime”

Documentarul „W-Child: Behind closed doors – Growing up under totalitarian regimes / Growing up in wartime”

posted in: Evenimente, W-Child Project

Vineri, 12 martie 2022, a fost lansat pe canalul de youtube al proiectului „W-Child: Behind closed doors – Growing up under totalitarian regimes / Growing up in wartime” (In spatele uşilor închise – Copilărie sub regimurile totalitare / Copilărie în vreme de război)  documentarul cu acelaşi nume, realizat de Asociaţia URBAN, din Bosnia şi Herţegovina.

Documentarul prezintă poveştile de viaţă a patru martori din Bosnia şi Herţegovina, România, Italia şi Cehia, a căror copilărie a fost marcată de regimurile totalitare şi de războaiele secolului 20. Scopul documentarului, ca şi al întregului proiect, este acela de a îndemna cetăţenii, şi mai ales tinerii, din cele patru ţări partenere să reflecteze asupra modului în care regimurile totalitare şi conflictele armate din Europa au afectat viaţa copiilor, pentru a-şi da seama cât de brutale au fost aceste sisteme, pentru a înţelege şi aprecia beneficiile şi drepturile pe care le oferă o Europă non-beligerantă şi democratică, dar şi pentru a transmite mai departe poveştile de viaţă ale victimelor.

 

Filmările pentru realizarea documentarului au început în 2020, însă ele au fost întrerupte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. S-a reușit doar înregistrarea martorilor din Bosnia şi Herţegovina şi Cehia, în timp ce prezenţa martorilor din România şi Italia este marcată în cadrul documentarului prin utilizarea unor materiale deja existente în arhiva Fundaţiei Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi a Asociaţiei Atrium.

 

Niculina Moica vorbindu-le tinerilor participanți la una din întâlnirile online organizate în cadrul proiectului W-Child

Din România, în film, este prezentată Niculina Moica, una din miile de victime a căror copilărie a fost marcată de regimul comunist. Pe când era elevă de liceu, ea a intrat într-o organizaţie anticomunistă, Uniunea Tineretului Liber, din Reghin, şi a fost arestată la vârsta de 15 ani şi jumătate, fiind condamnată la 20 de ani de închisoare pentru acuzaţia că ar fi uneltit împotriva ordinii sociale.

Mărturia Niculinei Moica este prezentă în acest documentar prin utilizarea câtorva fragmente din interviul aflat în Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei (AIOCISAC, interviu nr. 2552, realizat de Cristina Păun, la 10 aprilie 2008), ilustrate cu imagini din Arhiva Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi din Arhiva personală a Niculinei Moica.

Povestea de viaţă a Niculinei Moica se regăseşte pe larg in e-book-ul realizat în cadrul aceluiaşi proiect.

Documentarul „W-Child: Behind closed doors – Growing up under totalitarian regimes / Growing up in wartime” poate fi vizionat la  https://www.youtube.com/watch?v=E_5yWO0rmnA

 

Proiectul În spatele uşilor închise. Copilărie sub regimurile totalitare / Copilărie în vreme de război este co-finanţat de Uniunea Europeană prin programul Europa pentru Cetăţeni – Memoria Europei şi este derulat prin parteneriatul dintre Asociaţia URBAN (Bosnia şi Herţegovina) (partener principal), Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei (România), Asociaţia ATRIUM (Italia) şi Post Bellum (Cehia).