Home » Română » Memorial » Diverse » Cotidianul – Doina Cornea a fost urmărită de Securitate până în 1994

Cotidianul – Doina Cornea a fost urmărită de Securitate până în 1994

posted in: Diverse

Fosta disidentă Doina Cornea îşi lansează azi cartea „Jurnal. Ultimele caiete“, în care arată că a fost urmărită ani buni şi după revoluţie.
„În 1991 a venit o televiziune germană să-mi ia un interviu. Dumnezeu întotdeauna îl trimitea pe Tin-Tin (n.r.- Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea) când trebuia. Dacă n-ar fi fiul meu, aş zice că era informator! Venea o ambasadă, venea şi el; venea un ziarist, pica şi el aici. Ne întrerupe interviul în timp ce filmau: «Mamă, două maşini ale Securităţii sunt la colţul străzii». «De unde ştii?». «Am recunoscut maşinile Securităţii». Aveau o julitură, le ştia şi numerele, aveau număr de Sălaj.“ Doina Cornea povesteşte acest episod în „Jurnal. Ultimele caiete“, un volum ce este lansat azi de Fundaţia Academia Civică la Institutul Francez.
Într-un dialog cu fiul şi cu fiica sa, Ariadna Combes, cuprins în aceeaşi carte, ea evocă atmosfera tulbure a anilor ce au urmat căderii comunismului, presiunile şi ameninţările la care a fost supus.
„Tehnica operativă“, respectiv ascultarea telefoanelor, a continuat până în 1994, când a avut dovada în cadrul unei convorbiri cu Octavian Paler. „Vorbim la telefon şi, deodată, un bruiaj, abia ne mai auzeam. Şi Paler mă întreabă: «Dar ce e asta, ce-o fi? Sunt urechile lui Măgureanu». Şi după aceea s-a mai limpezit sunetul, ne-am luat rămas bun şi am închis telefonul. Eu mi-am adus aminte că trebuia să dau un telefon nu ştiu cui. Ridic receptorul şi aştept tonul, să fac numărul. Şi în telefon aud: «Sunt urechile lui Măgureanu». Ei ascultau banda.“ Fiul Doinei Cornea arată, de asemenea, că în 1990 şi în 1991 nici măcar oamenii care-i filau nu se schimbaseră, iar la un moment dat a descoperit, chiar cu ajutorul Securităţii, care venise să-şi recupereze bunurile, toată aparatura de ascultare instalată în casă. „A venit la mine un aşa-zis angajat al Poştei, al Telefoanelor, s-a dus direct la cutia de conexiuni. Erau tot felul de fire amestecate. A scos-o şi în spatele ei a găsit o altă cutiuţă, care era, de fapt, un amplificator de linie, ca să se poată asculta.“

Un articol de Mirela Corlatan

articol preluat din www.cotidiainul.ro