Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziţia “Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan” se deschide la Augsburg

Expoziţia “Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan” se deschide la Augsburg

posted in: Evenimente

 

Joi, 25 aprilie, ora 18, la Bukowina-Institut – Universitatea din Augsburg are loc vernisajul expoziţiei “Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan“. La deschidere vor vorbi dl Anton Niculescu, consulul general al României la München şi jurnalistul Luzian Geier.

Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 31 mai, de luni până vineri între orele 9-15 la Bukowina-Institut din Augsburg (Alter Postweg 97a).

 

Expoziţia, realizată de Romulus Rusan şi de o echipă a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, a fost inaugurată la 25 martie 2011, pentru a comemora 60 de ani de la deportările din Banat şi Mehedinţi în Bărăgan. Deportările din iunie 1951, reprezintă unul (şi cel mai bestial) dintre numeroasele proiecte de epurare socială pe care le-a inventat regimul comunist din perioada Gheorghiu-Dej, aflat în plină dominaţie sovietică.

Expoziţia este alcătuită din 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”. Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Mărturiile personale sunt transcrieri ale înregistrărilor din arhiva de istorie orală a Memorialului Sighet, în martie 2010 fiind lansat şi un audiobook cu fragmente de amintiri. 

Expoziţia este parte a proiectului „Memoria deportărilor din România”, realizat cu sprijinul programului „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene. Versiunea germană a acestei expoziţii a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin. 

 

Expoziţia Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan (versiunea germană) a fost deschisă în perioada 19 iunie-30 septembrie 2012 la Memorialul Berlin-Hohenschönhausen, în noiembrie 2012 la  Haus der Donauschwaben din Sindelfingen, iar în perioada 25 ianuarie-1 martie 2013 a fost prezentată la Consulatul General al României de la München.

În luna iunie expoziţia se va deschide la Tubingen şi va fi apoi itinerată şi  în alte oraşe din Germania.