Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziţia Memoria ca formă de justiţie s-a deschis la Alessandria

Expoziţia Memoria ca formă de justiţie s-a deschis la Alessandria

posted in: Evenimente

Sâmbătă, 27 decembrie,  s-a deschis la Alessandria (Italia) expoziţia “Memoria ca formă de justiţie”.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Tradiţie Românească din Torino

sub patronajul Consiliului Regional Piemonte (Comitato della Regione Piemonte per l’affermazione dei valori della Resistenza e dei principi della Costituzione repubblicana e Consulta regionale europea)

 

Organizator al evenimentului dna Valentina Mihaela Pascal (Centrul de Cultură şi Tradiţie Românească din Torino)

Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 15 ianuarie 2015.

 

În perioada 1-24 decembrie expoziţia a fost deschisă la Consulatul General al României din Torino.

 

Memoria ca formă de justiţie

Expoziţie a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, realizator Romulus Rusan, dedicată Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, primul de asemenea gen şi amploare în ţările ex-comuniste. Început în 1993 şi luat la scurt timp , la Strasbourg, sub egida Consiliului Europei, Memorialul de la Sighet a atins în acest an vârsta majoratului, iar prezentarea sa sub cupola Parlamentului din Bruxelles reprezintă o recunoaştere nu numai a importanţei sale, dar şi a sacrificiilor şi suferinţei popoarelor de dincoace de Cortina de Fier în cei 45 de ani de regim comunist.

Expoziţia a fost organizată de Fundaţia Academia Civică în parteneriat europarlamentarul Monica Macovei, sub înaltul patronaj al preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul financiar al Grupului Popular European din Parlamentul European  şi deschisă la Parlamentul European în octombrie 2011, fiind itinerată apoi la Bucureşti, Chişinău, Bălţi, Sibiu. Expoziţia este şi baza expoziţiei permanente găzduite de Spaţiul expoziţional permanent al Memorialului Sighet la Bucureşti.

 

Revista presei:

http://www.skylinetv.it/alessandria/32055/il-comunismo-e-vietato-per-legge-tra-memoria-e-giustizia-in-mostra-la-resistenza-romena.html

http://www.fabbio.it/galleria/articolo.asp?id=2769

http://www.giornal.it/pagine/articolo/articolo.asp?id=38279

http://www.alessandrianews.it/alessandria/memoria-come-forma-giustizia-78291.html