Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziţia “O cronologie a războiului rece” la Timişoara

Expoziţia “O cronologie a războiului rece” la Timişoara

posted in: Evenimente

„Memorialul Revolutiei” din Timisoara a preluat expozitia „O cronologie a razboiului rece” pe care Fundatia Academia Civica a realizat-o in cadrul Programului „Cultura 2000” al Comisiei Europene si care, incepand din iulie 2006, reprezinta sala introductiva in muzeul „Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei” de la Sighet.

Inaugurarea a avut loc in ziua de 15 martie 2008 in prezenta autorului expozitiei, Romulus Rusan, care a apreciat modul cum panourile expozitiei au fost integrate si in ansamblul prestigiosului muzeu timisorean.

La ceremonia inaugurala au vorbit Ana Blandiana, presedinta Fundatiei Academia Civica, Traian Orban, presedintele Memorialului Revolutiei, in fata unui numeros public format din istorici, sociologi, scriitori, fosti detinuti politici, studenti si membri ai societatii Timisoara.

Cercetatorul Miodrag Milin a prezentat cu acelasi prilej cartea lui Romulus Rusan „Cronologia si geografia represiunii comuniste din Romania”, publicata in colectia „Ora de istorie” a F.A.C.

Cu o seara in urma, Ana Blandiana si Romulus Rusan au fost invitatii lui Adrian Adam la emisiunea acestuia, „Ora 21”, de la televiziunea „Analog”.

Dupa cum am mai anuntat, expozitia „O cronologie a razboiului rece” a parcurs un prestigios itinerar international, fiind vernisata in anul 2006 la Institutul „Hannah Arendt” din Dresda, iar in anul 2007 la Universitatea Central Europeana din Budapesta, la Institutul de Istorie Contemporana din Praga, la „Casa Intalnirilor cu Istoria” din Varsovia si la Muzeul National de Istorie din Bucuresti. In acelasi timp, o copie a expozitiei a fost itinerata in mai multe licee bucurestene, iar in prezent se afla la Muzeul Judetean din Zalau, de unde va pleca la Muzeul de Istorie din Arad.

In zilele de 14-15 martie 2008 Ana Blandiana si Romulus Rusan au fost invitatii „Societatii Timisoara” cu ocazia aniversarii a 18 ani de la elaborarea Proclamatiei de la Timisoara, documentul programatic al revolutiei elaborat in martie 1990 de un grup de intelectuali condus de regretatul George Serban.