Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziția O istorie a Europei în 38 de mărturii. Marca Patrimoniului European

Expoziția O istorie a Europei în 38 de mărturii. Marca Patrimoniului European

În lunile iulie-septembrie 2018 Memorialul Sighet vă invită să vizitați expoziția O istorie a Europei în 38 de mărturii, organizată în colaborarea cu Institutul Național al Patrimoniului, coordonatorul național al programului Marca Patrimoniului European.

Expoziția – realizată de Comisia Europeană – prezintă cele 38 de situri care fac partea din rețeaua Marca Patrimoniului European.

 

Marca Patrimoniului European este o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată în 2011 menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie şi cultură ale patrimoniului cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural. Acordarea mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani şi fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene două cadidaturi de situri.

În martie 2018 Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a primit oficial Marca patrimoniului european alături de alte 8 situri din state membre europene, fiind primul din România căruia Uniunea Europeană îi oferă această distincţie.
În iunie 2018 la Sighet a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii Marca Patrimoniului European, mesajul transmis fiind ”Memorialul Sighet oferă o perspectivă asupra represiunii comuniste în Europa de-a lungul secolului XX, inclusiv asupra morţilor şi suferinţelor cauzate atât în interiorul, cât şi în afara zidurilor închisorii. El este înscris în lista siturilor patrimoniului european al Uniunii Europene datorită rolului important pe care l-a jucat în istoria şi în cultura Europei. EUROPA ÎŞI ADUCE AMINTE!“.

 

Lista celor 38 de situri, precum și informații despre Marca patrimoniului european găsiți la
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/heritage-label_en