Home » Română » Memorial » In Memoriam ROMULUS RUSAN (13 martie 1935-8 decembrie 2016) » GDS: Premiul In Memoriam pentru Romulus Rusan și Mihnea Berindei

GDS: Premiul In Memoriam pentru Romulus Rusan și Mihnea Berindei

Grupul pentru Dialog Social acordă premii In Memoriam pentru două personalităţi care ne-au părăsit în 2016: Mihnea Berindei şi Romulus Rusan.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/berindeiasdasda.jpgIstoricul și activistul civic Mihnea Berindei a fost sufletul exilului democratic din Paris. El a organizat campanii de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran și alți dizidenți. A sosit la București imediat după căderea regimului Ceaușescu și a participat la crearea Grupului pentru Dialog Social și a săptămânalului 22. A fost coautor al unei cărți impresionante despre represiunea violentă din iunie 1990. În 2006, Mihnea a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Cuvintele nu pot descrie angajamentul său total la redactarea Raportului Final al acestei Comisii. Numele Mihnea Berindei aparține istoriei României.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/Romulasdass-Rusan.jpgPuțini sunt aceia care să fi făcut la fel de mult precum Romulus Rusan și Ana Blandiana pentru salvarea memoriei. Amândoi au luptat împotriva amneziei, s-au dedicat cu o superbă pasiune reconstrucției societății civile dintr-o țară devastată de turpitudinile și crimele totalitare. În istoria rezistenței împotriva restaurației neocomuniste, Alianța Civică, fondată din inițiativa lor, va rămâne ca un moment esențial. Împreună, Romulus Rusan și Ana Blandiana au luptat pentru construirea unei comunități anamnestice, deci una a memoriei și chiar a post-memoriei. Muzeul Memorial de la Sighet a fost și va dăinui drept copilul lor, moștenirea lăsată, cu altruism, perseverență și generozitate, unui popor de atâtea ori invocat și de prea puține ori respectat. Romulus Rusan a fost dinamul, sufletul acelor ateliere ale memoriei care au fost, sunt și vor fi școlile de vară de la Sighet. Viața și moștenirea lui Romulus Rusan sunt exemplare pentru ceea ce înseamnă a trăi în adevăr.

 

 

http://revista22.ro/70259813/premiul-gds-pe-anul-2016.html