Home » Română » Memorial » Evenimente » In memoriam Florin Niculescu

In memoriam Florin Niculescu

posted in: Evenimente
Florin Niculescu (foto Florin Eșanu)

S-a stins din viață colegul și prietenul nostru

FLORIN NICULESCU

Ne va rămâne în amintire firea lui blândă, vocea caldă, dar și hotărârea cu care se implica în problemele dificile cu care se confrunta Alianța Civică, al cărei vicepreședinte a fost o lungă perioadă de timp.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Transmitem condoleanțe familiei!

 

Colegii de la Fundația Academia Civică și de la Alianța Civică

 

 

 

 

Fragmente pentru un portret

 

În sala de conferințe din Piața Amzei, la o ședință a Alianței Civice. În imagine, de la stânga la dreapta: Petre Diaconu, Ioana Voicu-Arnăuțoiu, Șerban Rădulescu-Zoner, Romulus Rusan, Ana Blandiana, Florin Niculescu, Gheorghe Arvunescu (foto: Florin Eșanu)

Ana Blandiana: Florin Niculescu a fost ani de zile președinte al filialei București a Alianței Civice și – în acest cadru sufletist și dramatic – ani de zile ne-a legat o colegialitate vibrantă transformată în prietenie de idei și idealuri.

Birourile noastre, al lui, al lui Romi, al lui Gheorghe Arvunescu și al meu  – așezate de-o parte și de alta a marii săli de conferințe și dezbateri în permanență în efervescență – aveau luminile aprinse până târziu în noapte, când plecam împreună. Iar dl Arvunescu se mai întorcea o dată să verifice ușile închise.

Era solidaritatea unor oameni dispuși să-și sacrifice timpul (iar timpul era în aceast caz chiar viața) unor speranțe și idealuri a căror strălucire, oricât de utopică, conținea chiar răsplata sacrificiului.

Faptul că trei dintre ei – iată – nu se mai află aici, și nu pot fi înlocuiți cu alții asemenea lor, spune totul despre mersul istoriei, iar plecarea lui Florin Niculescu devine un sfâșietor prilej de nostalgie, de reverie, de visare despre ce ar fi putut să fie această istorie și nu a fost.

Dumnezeu să îl odihnească și să îl răsplătească!

13 decembrie, 2022

 

***

 

Constantin Marțian: Participam deasemenea la multe acţiuni la nivelul Bucureştiului, coordonate de Florin Niculescu, care era totdeauna receptiv la solicitările venite din partea altor asociaţii dornice să se alăture iniţiativelor AC.

 

Marius Bâzu: Şi mai erau acolo, în aprilie 1996, o serie de oameni admirabili, dintre care unii se înregimentaseră alături de Alianța Civică încă de la înfiinţare. E greu să-i numesc acum pe toţi, dar totuşi trebuie să vorbesc despre Florin Niculescu (prezent mereu la sediul din Amzei, gata oricând de acţiune, era sufletul filialei Bucureşti, unde activau şi alţi oameni remarcabili, în frunte cu Vladimir David, de la sectorul 6), Mihaela Udrescu, Lucica Albinescu (cea care este astăzi secretar pentru Relații Publice al Fundației Academia Civică), dna Crăciun (secretara cea mai eficientă), dl Andrei (cel mereu cu zâmbetul de buze).

 

La o conferință de presă a Alianței Civice la sediul din Piața Amzei. În imagine, de la stânga la dreapta: Ruxandra Radu, Petre Diaconu, Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, Șerban Rădulescu-Zoner, Florin Niculescu, Gheorghe Arvunescu (foto: Florin Eșanu)

Lucica Albinescu: S-au perindat mai mulţi preşedinţi, dintre care cel mai mult m-a impresionat, la Filiala Bucureşti, dl Florin Niculescu, prin seriozitatea, minuţiozitatea şi dăruirea cu care îşi exercita funcţia (poate, mai puţin, autoritatea).

 

Din Solidaritatea este superlativul libertății. Alianța Civică – privire după 25 de ani, Fundația Academia Civică. 2015