Home » Română » Memorial » Evenimente » In memoriam MIHNEA BERINDEI (1948-2016)

In memoriam MIHNEA BERINDEI (1948-2016)

posted in: Evenimente

Mihnea BerindeiFundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului regretă dispariția istoricului Mihnea Berindei, ferment al exilului românesc din Franța în cadrul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România și organizator al operațiunii Operation Villages Roumains, militant pentru o societate civilă modernă și europeană și sprijinitor de primă oră a nașterii ei în România.

 

 

Revista 22: Mihnea Berindei: „gratuitate“ și „excepțională dăruire“ de Armand Goșu

La 19 iunie 2016 s-a stins din viață, la 68 de ani, într-un spital din Veneția, Mihnea Berindei, personalitate marcantă a exilului anticomunist.
Prima tentativă de a pleca din țară data din 1969. Atunci n-a primit avizul biroului or­ga­nizației de bază PCR, din Facultatea de Istorie de la Universitatea din Bu­cu­rești. A doua încercare, în 1970, a fost un suc­ces. A cerut viză pentru Turcia, în is­to­ria că­re­ia începuse specializarea sub co­ordonarea profesorului Mihail Gubloglu. Știa că nu se va mai întoarce, dar n-a spus acest lu­cru decât mamei lui, care a păs­trat secretul… (continuare articolului in Revista 22)