Home » Română » Memorial » Evenimente » Inaugurarea Monumentului Rezistenţei Anticomuniste la Pădurea Verde, Timişoara

Inaugurarea Monumentului Rezistenţei Anticomuniste la Pădurea Verde, Timişoara

posted in: Evenimente
Sâmbătă, 2 august 2014, la Pădurea Verde din Timişoara a avut loc ceremonia de sfinţire a Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din Banat la Pădurea Verde, Timişoara, realizat la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Timiş, cu sprijinul Primăriei Timişoara.
1 img_2175
Monumentul, ridicat în urmă cu 25 de ani în memoria celor care au rezistat şi s-au jertfit în lupta pentru libertate, a fost refăcut şi completat cu noi elemente care subliniază diversitatea formelor pe care le-a îmbrăcat rezistenţa anticomunistă în perioada 1945-1989.
La eveniment au luat parte numeroşi foşti deţinuţi şi deportaţi politici şi urmaşi ai acestora. Din partea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei au participat la eveniment Ioana Boca şi Andreea Cârstea.
1 img_2198

Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică şi Romulus Rusan, directorul Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului au transmis următorul mesaj:
Iubiţi şi respectaţi prieteni,
Vă scriem înainte de toate pentru a ne exprima imensul regret de a nu putea fi fizic alături de Dvs. în Pădurea Verde, în acest moment de graţie în care memoria învinge uitarea şi recunoştinţa triumfă împotriva indiferenţei. Singura scuză a absenţei noastre de la o asemenea impresionantă şi solidarizatoare ceremonie este faptul că, din păcate, a trecut vremea când mai aveam puterea să coborâm din trenul de Sighet – după o săptămână epuizantă – şi să ne suim imediat în cel de Timişoara. 
Dar faptul că nu suntem alături de monumentul pe care, cu atâtea eforturi, l-aţi ridicat – refăcut şi transformat într-un adevărat muzeu documentar şi pe care îl ştim de pe când încă nu exista, decât în visuri şi în planuri aduse la Bucureşti sau la Sighet de dl Teodor Stanca – nu ne împiedică să fim cu sufletul şi cu gândul acolo, adăugând emoţia noastră emoţiei Dvs. şi omagiul nostru îndurerat şi recunoscător lângă omagiul Dvs. de urmaşi demni ai eroilor deveniţi, dincolo de suferinţă, iarbă şi flori.
Vă scriem deci pentru a vă felicita pentru finalizarea acestei pioase opere, pe care o adăugaţi adevăratei memorii a României, memoriei unui popor căzut pradă savantelor metode de spălare a creierului.
Fie ca Dumnezeu să vă dea sănătate şi puterea de a reuşi să treceţi generaţiilor următoare amintirea curajului, demnităţii şi suferinţei martirilor şi eroilor generaţiei Dvs., astfel încât tinerii să-şi găsească modelele de urmat, care să rămână vii în inima poporului lor.
Vă mulţumim şi vă felicităm pentru tot ce aţi făcut.”
1 img_2116