Home » Română » Centrul de Studii » Dosar documentar 1945 » Înlătuarea guvernului Rădescu

Înlătuarea guvernului Rădescu

posted in: Dosar documentar 1945
27 februarie 1945 
Comisia Aliată (Sovietică) de Control cere ca Armata Română rămasă în ţară să fie dezmembrată şi dizolvată, în urma evenimentelor din 24 februarie
 
Soseşte precipitat în ţară A.I. Vîşinski, fostul procuror-şef al epurărilor sângeroase din anii 30, acum comisar adjunct al Afacerilor Externe al URSS, erijându-se direct în reprezentant al guvernului sovietic, în dispreţul total al Comisiei Aliate de Control. În zilele următoare Vîşinski dă zilnic ultimatumuri regelui Mihai să accepte un guvern controlat de comunişti, promiţând în schimb restabilirea administraţiei române în Transilvania de Nord şi „îndulcirea” condiţiilor de armistiţiu. Vîşinski merge până acolo încât informează pe rege că dacă nu acceptă un guvern Groza, „nu se va mai putea garanta pentru existenţa în continuare a României ca stat independent.”
Presiunile asupra regelui Mihai şi asupra primului ministru Rădescu  sunt duse până la isterie de alte necontenite mişcări mişcări de stradă orchestrate de FND şi de sindicatele comuniste, la Bucureşti şi în alte oraşe.
În cele din urmă, regele este obligat să cedeze, Rădescu demisionează, iar la 5 martie Suveranul acceptă guvernul comandat de sovietici.
 
 
 
 
Vă invităm să citiţi şi celelalte materiale din Dosarul documentar 1945
 
 
 
citeşte şi