Home » Română » Memorial » Evenimente » Istoria orală, o componentă importantă a Memorialului Sighet

Istoria orală, o componentă importantă a Memorialului Sighet

posted in: Evenimente
În primele patru luni ale anului 2014 în Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet au intrat 40 de noi interviuri (totalizând aprox. 50 de ore de înregistrare) cu foşti deţinuţi politici şi cu urmaşi ai acestora.
Aria tematica acoperită de noile mărturii este deopotrivă amplă și variată, fiecare interviu reprezentând prilejul pentru reconstituirea unei alte experiențe alterate – cel puțin pentru un timp – de intruziunea unui regim absurd și opresiv. Indiferent că ne referim la mărturia nonagenarei doamne Dora Dumitru (n. Kenzel), deportată în 1945 în URSS și arestată la scurt timp după revenirea în țară, sau la mărturia lui Mihail Lavric, arestat în 1959, pe când avea 16 ani neîmpliniți pentru „păcatul” de a fi copiat un pamflet la adresa regimului, la mărturia sorei Jozefa (Varvara Erdeș), soră medicală găsită vinovată pentru „teribila vină” de a fi înlesnit contactul unor bolnavi aflați pe patul de moarte cu un preot, sau la mărturia lui Ion Andrei Gherasim care, pornind de la experienţele membrilor familiei sale, punctează evenimente importante ale istoriei recente a României – de la destinul lui Ilie Lazăr și al fiicei acestuia, Lia Gherasim, și până la lupta post 1989 a lui Corneliu Coposu –, mărturiile furnizează informaţii importante, reprezentând tot atâtea exemple de păstrare a demnității într-o lume cu cadrele de referință deformate.
Dorim să mulţumim celor care au înţeles rolul fundamental al restituirii şi reconstituirii trecutului, acceptând să ne împărtăşească experienţele lor de viaţă, răscolind amintiri de multe ori dureroase. Mulţumim, în mod special, pentru sprijinul necondiţionat primit de-a lungul timpului, Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care, de cele mai multe ori, ne-a înlesnit contactul cu protagoniştii înregistrărilor noastre, contribuind prin aceasta la procesul de recuperare a istoriei recente pe care şi l-a propus încă de la început Memorialul de la Sighet.