Home » Română » Memorial » Evenimente » Lansarea proiectului Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Marmației. Componenta 1: Spațiu expozițional ; Componenta 2: Centru multifuncțional.

Lansarea proiectului Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Marmației. Componenta 1: Spațiu expozițional ; Componenta 2: Centru multifuncțional.

posted in: Evenimente, Proiect PNRR

 

COMUNICAT LANSARE PROIECT

 

Beneficiar: FUNDAȚIA ACADEMIA CIVICĂ

Proiect: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Marmației. Componenta 1: Spațiu expozițional ; Componenta 2: Centru multifuncțional.

Proiectul nr. 4 /  PNRR / Pilonul IV /Componenta C11 – Turism și cultură / Investiția I2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale

Valoarea totală a proiectului: 10.274.690,37 lei (inclusiv TVA aferent)

Asistența financiară nerambursabilă: 8.599.604,76 lei

Data începerii și finalizării proiectului: iunie 2022-decembrie 2025

 

 

 

 

Numele proiectului: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Marmației. Componenta 1: Spațiu expozițional amenajat în podul clădirii muzeului cu o suprafață de 98 mp; Componenta 2: Centru multifuncțional.

Numele beneficiarului: FUNDAȚIA ACADEMIA CIVICĂ – MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI ȘI AL REZISTENȚEI, SIGHETU MARMAȚIEI, JUDEȚUL MARAMUREȘ

Obiectivele proiectului: Fundația Academia Civică,  în calitate de beneficiar al contractului de finanțare nr. ordine 4 /  PNRR / Pilonul IV /Componenta C11 – Turism și cultură / Investiția I2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale,  încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de coordonator de investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență implementează proiectul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Marmației. Componenta 1: Spațiu expozițional amenajat în podul clădirii muzeului cu o suprafață de 98 mp; Componenta 2: Centru multifuncțional, în Sighetu Marmație, jud. Maramureș.

Proiectul inițiat de Fundația Academia Civică își propune realizarea unui centru multifuncțional al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, completând complexul muzeal de la Sighet.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a fost fondat în anul 1993, când scriitorii Ana Blandiana și Romulsu Rusan, fondatorii Memorialului,  au predat predat Consiliului Europei care l-a luat sub egida sa.

Memorialul este format din muzeul care funcționează în fosta închisoare de la Sighet, Cimitirul Săracilor transformat într-un parc al memoriei și centrul de studii asupra comunismului care își are birourile la București. Fosta închisoare din Sighet  este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu, se găsește un detaliu tematic sau cronologic al malformației politice care a adus suferință și moarte – în interiorul sau în exteriorul zidurilor de închisoare – de-a lungul secolului XX european.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este realizat și administrat de Fundația Academia Civică. În 1997 Memorialul a fost declarat de Statul român ansamblu de interes național, conform legii 95/1997 votată de Parlamentul României. În martie 2018 Memorialul Sighet a primit din partea Uniunii Europene titlul de Marcă a Patrimoniului European, fiind primul sit din România care deține această distincție. În 2019 Memorialul Sighet a fost decorat de Președintele României cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Memorialul Sighet este principalul punct turistic al orașului Sighet. Muzeul, care funcționează în fosta închisoare de la Sighet este vizitat anual, de zeci de mii de turiști. Memorialul a dezvoltat însă în cei 30 de ani de activitate și nenumărate proiecte educaționale la care au participat mii de elevi și studenți. Școala de Vară de la Sighet (organizată în perioada 1998-2014) a fost prima școală de vară care a avut ca temă istoria represiunii comuniste, iar în acest proiect au fost implicați 238 de conferențiari din 19 țări, peste 1300 de elevi și studenți din România și Republica Moldova, peste 200 de profesori de istorie din România.

 

Proiectul  Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Marmației. Componenta 1: Spațiu expozițional ; Componenta 2: Centru multifuncțional are două componente:: amenajarea unui spațiul expozițional de cca.98 mp în podul clădirii unde funcționează muzeul și transformarea unei clădiri din centrul istoric al Sighetului într-un centru multifuncțional.

Muzeul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței situat în Sighetu Marmației (str. Corneliu Coposu nr. 4) are 60 de spații expoziționale organizate în fostele celule ale închisorii Sighet. Toate spațiile sunt ocupate cu expoziții permanente. Este necesară amenajarea unui noi spațiu expozițional de cca 98 mp care ar răspunde nevoii de organizare în condiții profesionale a nenumăratelor expoziții temporare și itinerante organizate de Memorial sau de partenerii noștri de proiecte internaționale. În podul clădirii Memorialului, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea este un amplu spațiu pe care dorim să îl amenajăm pentru a fi folosit în scopuri muzeale. Spațiul răspunde cerințelor noastre având o arhitectură spectaculoasă și se pretează în amenajare ca spațiu de expoziție. În cadrul proiectului de amenajare va fi folosită doar o parte a suprafeței podului, cca. 98 mp.

Fundația Academia Civică derulează multe proiecte educaționale, școli de vară, școli de toamnă, mese rotunde, ore de istorie pentru elevi, etc. Sute de tineri, elevi și studenți, sunt implicați anual în aceste proiecte. Pentru a putea continua și dezvolta în mai bune condiții proiectele educaționale, ne propunem realizarea unui centru multifuncțional într-o clădire din vecinătate Memorialului care să devină parte componentă a complexului memorial. Clădirea va avea P+1+demisol, cu o amprentă la sol cca. 580 mp și va cuprinde săli de conferință, bibliotecă, săli de proiecție pentru filme, spații de cazare.

 

PNRR / Pilonul IV /Componenta C11 – Turism și cultură / Investiția I2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale

Valoarea totală a proiectului: este de 10.274.690,37 le, din care finanțarea nerambursabilă este 10.277.090,37 lei lei, iar contribuția Uniunii Europene (contribuție din P.N.R.R.- Planul Național de Redresare și Reziliență) este de 8.599.604,76 lei

Proiectul a început în iunie 2022 și trebuie finalizat până în decembrie 2025.

 

Date de contact:

Fundația Academia Civică, București, str. JL Calderon nr. 66, sector 2, tel. 0213125854, email acivica@memorialsighet.ro

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet, str. Corneliu Coposu nr. 4, tel. 0262319424, email muzeu@memorialsighet.ro