Home » Română » Memorial » Diverse » Agerpres – Lansarea volumului ‘Jurnal. Ultimele caiete’, de Doina Cornea

Agerpres – Lansarea volumului ‘Jurnal. Ultimele caiete’, de Doina Cornea

posted in: Diverse

Volumul ‘Jurnal. Ultimele caiete (1988-1989)’ (Editura Fundaţiei Academiei Civice, 2009), semnat de Doina Cornea, traducătoare, publicistă şi disidentă anticomunistă, a fost lansat în sala ‘Elvira Popescu’ a Institutului Cultural Francez din Bucureşti. Evenimentul este deschis de Henri Lebreton, directorul Institutului Francez din Bucureşti, iar cartea este prezentată de poeta Ana Blandiana, în calitate de editor şi prefaţator. La această manifestare participă fiul autoarei, Leontin Horaţiu Iuhas, cu un mesaj din partea Doinei Cornea.
Cartea include notele de jurnal ale Doinei Cornea din anii 1988-1989, urmate de o convorbire între Doina Cornea şi cei doi copii ai săi, Ariadna Combes şi Leontin Iuhas, moderată şi consemnată de Georgeta Pop (la 16 august 2002), din care aflăm numeroase detalii biografice ale autoarei. Sunt prezentate fotografii din arhiva personală a Doinei Cornea, precum şi fotocopii ale unor documente din arhiva CNSAS (scrisori personale, fişe de urmărire, întocmite de fosta Securitate).
Actorii Mariana Mihuţ, Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc vor citi fragmente din carte.
***
Doina Cornea s-a născut la 30 mai 1929, la Braşov. A fost asistentă universitară (limba franceză) la Facultatea de Filologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca. Dizidenţa anticomunistă a Doinei Cornea a început în anul 1980, când a distribuit clandestin, prin reţele de prieteni, volumul fabricat manual ‘Încercarea labirintului’ de Mircea Eliade. Au urmat alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe din: Pr. Petru Gherman (Ieremia Valahul), Lao-tse (‘Tao to king’), Gabriel Marcel (‘Dreptate şi Adevăr’), Ştefan Lupaşco (partea de Trialog din ‘Omul şi cele trei etici ale sale’). Între anii 1982-1989 a difuzat câteva zeci de materiale şi proteste prin radio ‘Europa Liberă’. În 1983 a fost destituită de la Universitatea din Cluj-Napoca şi supusă unor anchete. Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit, în 1987, manifeste de solidaritate cu muncitorii din Braşov, ambii fiind arestaţi pentru cinci săptămâni (nov.-dec. 1987). Până în decembrie 1989, a avut domiciliu forţat, fiind în permanenţă supravegheată de fosta Securitate.
După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism din care şi-a dat demisia la 23 ianuarie 1990. Ulterior a făcut parte dintre fondatorii Forumului Democrat Antitotalitar din România, înfiinţat la 6 august 1990, la Cluj-Napoca, din care s-a format mai târziu Convenţia Democrată din România (CDR). Membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianţei Civice şi a Fundaţiei Culturale Memoria. A publicat peste 100 de articole în ziare şi reviste (22, România liberă, Vatra, Memoria etc.). A ţinut conferinţe în ţară şi străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective.
Dintre volumele de publicistică publicate de Doina Cornea menţionăm: ‘Liberté? Entretiens avec Michel Combes’ (1990), ‘Libertate?’ (1992), ‘Scrisori deschise şi alte texte’ (1991), ‘Faţa nevăzută a lucrurilor (1990-1999). Dialoguri cu Rodica Palade’ (1999), apărută în 2000 şi la Paris (La face cachée des choses’), ‘Puterea fragilităţii’ (2006). Printre traducerile publicate se numără: Mircea Eliade, Încercarea labirintului. Convorbiri cu Claude-Henri Rocquet (1990, reeditată în 2007), ‘Gânduri pentru zilele ce vin’, în colaborare cu Viorica Lascu (1995), Vladimir Ghika, ‘Ultimele mărturii’ (1997, reeditată în 2006), Vladimir Ghika, ‘Fragmente postume’ (2003).
Doina Cornea a primit pentru activitatea sa Premiul ‘Thorolf Rafto’ (Norvegia, 1989), titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Libere din Bruxelles (1989), a fost decorată cu Legiunea de Onoare, în grad de Ofiţer, cel mai înalt ordin al Republicii Franceze (2000), cu Ordinul ‘Steaua României’ în grad de Mare Cruce, decoraţie oferită de preşedintele Emil Constantinescu (2000) şi Steaua de Merit a Ungariei din partea fostului preşedinte ungar Madl. În anul 2003, ca urmare a deciziei Papei Ioan-Paul al II-lea, Doina Cornea a devenit Cavaler al Ordinului Sfântul Papă Silvestru. AGERPRES

de Daniel Popescu

29 iunie 2009, www.agerpres.ro