Home » Română » Memorial » Revista presei » Maramedia: S-a deschis o expoziție care marchează 20 de ani de existență a Memorialului de la Sighet

Maramedia: S-a deschis o expoziție care marchează 20 de ani de existență a Memorialului de la Sighet

posted in: Revista presei

 O expoziție în care sunt punctate cele mai importante momente care au avut loc la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a fost vernisată astăzi. Evenimentul a fost organizat pentru a marca 20 de ani de la deschiderea oficială a muzelui din Sighetu Marmației.

 

În 29 ianuarie 1993, Ana Blandiana a propus Consiliului Europei proiectul unui memorial al victimelor comunismului. Exemplificând prin tragedia numeroşilor supravieţuitori ai închisorilor comuniste din România, Ana Blandiana a înmânat secretarului general al Consiliului Europei un proiect pentru crearea unui muzeu memorial la Sighet, în clădirea ruinată a fostei închisori din localitate.Câțiva ani mai târziu acesta a fost deschis pentru vizitele publicului.

 

 „Astăzi, 20 iunie, se împlinesc 20 de ani de când s-a deschis Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței. Sunt 20 de ani de când peste 1 milion de persoane au trecut pragul muzeului, iar în această sală care a fost deschisă recent se pot regăsi momentele importante și cum a fost creat acest Memorial în cei 20 de ani, conferințele, mesele rotunde, școlile de vară”, a declarat muzeograful Andreea Dobeș.

 

Această expoziție a fost gândită și realizată pentru acest spațiu și va rămâne în noua încăpere deschisă la subsolul muzeului. De-a lungul anilor Memorialul de la Sighet a găzduit numeroase evenimente și a fost vizitat de personalități din țară și din străinătate.

 

 „Momente au fost nenumărate, cum am spus școli de vară, simpozioane, au fost marcate toate momentele importante din istoria noastră recentă, iar personalități foarte multe ne-au trecut pragul, de la ambasadori, președinți, oameni din țară, din străinătate. Anul acesta până în momentul de față am avut peste 40.000 de vizitatori. În weekendul de Rusalii peste 6000 de persoane au trecut pragul muzeului”, a adăugat Andreea Dobeș.

 

În luna octombrie Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței va găzdui un simpozion pentru a marca 100 de ani de la Revoluția din Rusia la care și-au anunțat prezența nume sonore din domeniul istoriografiei.
http://maramedia.ro/special-s-a-deschis-o-expozi-ie-care-marcheaza-20-de-ani-de-existen-a-a-memorialului-de-la-sighet