Home » Română » Memorial » Anunțuri » Imaginile-simbol ale Memorialului Sighet

Imaginile-simbol ale Memorialului Sighet

posted in: Anunțuri, Evenimente
Cortegiul Sacrificaților de Aurel Vlad (în curtea interioară a Memorialului Sighet)

În presa scrisă și vizuală, pe coperțile și în interiorul unor cărți sunt utilizate în mod curent simboluri de marcă ale Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței – grupul statuar Cortegiul Sacrificaților, Galeria Deținuților Politici, Fostul celular, Celula lui Iuliu Maniu, Celula de pedeapsă ș.a.m.d. – fără a se explica ce reprezintă și de unde provin. Aceste imagini-simbol ale Memorialului Sighet sunt folosite până la saturație când se discută sau se scrie despre victimele comunismului. Adesea – paradoxal – chiar ca fundal al discuțiilor despre e inexistența unui muzeu al comunismului în România!
Precizăm că grupul statuar ”Cortegiul Sacrificaților” este opera sculptorului Aurel Vlad. Amplasat într-una din curțile interioare ale Memorialului Sighet încă din 1999, ansamblul a devenit în timp imaginea simbol a Memorialului. În conformitate cu legile privind drepturile de autor, atunci când sunt folosite imaginea Cortegiului Sacrificaților sau alte asemenea imagini din Memorial este obligatoriu să se păstreze toate specificaţiile prevăzute în legea drepturilor de autor (titlu, autor – dacă este cunoscut -, loc de proveniență).
Fundația Academia Civică apreciază interesul pentru munca sa desfășurată timp de 23 de ani la Memorialul Sighet, dar cere o minimă recunoaștere a drepturilor sale de autor: orice utilizare a imaginilor din Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței trebuie să fie marcată cu datele de identificare menționate mai sus.