Home » Română » Memorial » Evenimente » In memoriam Neagu Djuvara

In memoriam Neagu Djuvara

posted in: Evenimente

NEAGU DJUVARA
Școala de Vară de la Sighet – Picatura de acid care limpezeste

Am petrecut trei zile exceptionale la Sighet, la a saptea editie a Scolii de Vara organizate de Fundatia Academia Civica (…)
Minunata, ideea de a aduna, an de an, o suta de tineri liceeni, selectionati din toate liceele din tara si din Republica Moldova, ca sa descopere un aspect esential – cu viclenie ocultat de cei ce detin practic puterea, de 14 ani -, aspect esential si dramatic din trecutul recent al tarii. Au prilejul sa descopere in sinistrul muzeu memorial din fosta inchisoare de la Sighetu Marmatiei, chiar la granita cu fosta URSS, locul si felul in care comunistii din Romania, o mana de oameni, au incercat, in stricta obedienta a ordinelor Moscovei, sa distruga din radacini elita politica si intelectuala a Romaniei. Tinerii descopera cu stupefactie aspecte din trecutul recent al tarii, care le-au fost sistematic ascunse, adesea chiar de parintii lor, dintr-un fel de sfiala sau complex de culpabilitate.
Am fost impresionat de reactiile tinerilor participanti (mai cu seama fetele!) la conferintele pe care le-au ascultat, tinute de distinse personalitati din tara si din strainatate. Mi se poate obiecta: ce greutate au aceste cateva sute de tineri, fata de 22 de milioane de oameni, intre care marea multime pare cufundata intr-un fel de ignoranta crasa – acceptata si chiar vruta? Cred ca acest mic grup de indivizi poate actiona ca picatura de acid care limpezeste un vas intreg de apa tulbure. Bravo, Academia Civica! Sa pice mai departe, an de an, “picatura de acid care limpezeste”! (Revista 22, 27 iulie 2004)