Home » Română » Memorial » Evenimente » In memoriam Nicu Ioniță (1.03.1923-13.11.2017)

In memoriam Nicu Ioniță (1.03.1923-13.11.2017)

posted in: Evenimente

 

Ne-a părăsit Dr. NICU IONIȚĂ, fost deținut politic, un medic dedicat și autor al unei documentate cărți despre ”psihotrauma de detenție și urmările ei”.

 

Doctorul Nicu Ioniţă a fost arestat în 1948, la vârsta de 25 de ani, pe când era preparator la Institutul de Medicină din Iaşi. Cariera care i se deschidea a fost întreruptă de condamnarea la şase ani de închisoare, de către un tribunal militar pe baza articolului 209: „uneltire contra ordinii de stat”. A trecut prin închisorile Galata şi Suceava, apoi prin Jilava, prin „experimentul de la Piteşti”, apoi prin lagărele de muncă forţată. După eliberare, până la 43 de ani n-a fost lăsat să practice decât munci inferioare (soră medicală, brancardier), iar în anii de după readmiterea în corpul medical a trecut prin secţiile cele mai grele ale spitalului din Paşcani.

În 2008 ne-a încredințat spre publicare studiul său despre psihotrauma de detenție (Psihotrauma de detenţie şi urmările ei, prefață de Romulus Rusan, colecția Ora de istorie, Fundația Academia Civică, 2008)

 

Dumnezeu să-l odihnească și să-l răsplătească!

Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei