Home » Română » Memorial » Evenimente » „Muzeul la şco@la mea”. 65 de ani de la revoltele ţărăneşti din Suraia, Vadu Roşca şi Răstoaca

„Muzeul la şco@la mea”. 65 de ani de la revoltele ţărăneşti din Suraia, Vadu Roşca şi Răstoaca

posted in: Evenimente

Vineri, 13 ianuarie, ne-am bucurat să participăm la o nouă lecţie on-line din cadrul proiectului educaţional „Muzeul la şco@la mea”.

În cadrul acestei lecţii, Virginia Ion, secretar ştiinţific la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, le-a vorbit elevilor clasei a XI-a C de la Liceul „Ioan Slavici” din Panciu, aflati sub coordonarea doamnei profesoare Gabriela Pricop, despre procesul de colectivizare şi despre trei dintre cele mai ample conflicte între ţărani şi autorităţile comuniste, izbucnite în perioada noiembrie 1957-ianuarie 1958 în comunele vrâncene Suraia, Vadu Roşca şi Răstoaca.

Pe lângă scopul didactic, evenimentul a marcat şi împlinirea a 65 de ani de la desfăşurarea celor trei revolte, încheiate cu condamnarea a 72 de persoane, 9 morţi şi zeci de răniţi.

Proiectul educaţional „Muzeul la şco@la mea” este desfăşurat prin colaborarea dintre Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu. Parteneriatul dintre cele două instituţii se află în al doilea an de funcţionare şi îşi propune să aducă în atenţia elevilor teme legate de represiunea din cei 45 de ani de regim comunist din România prin întâlniri cu foşti deţinuţi politic din acea perioadă şi prin lecţii ţinute de cercetătorii Memorialului.