Home » Română » Memorial » Evenimente » O nouă carte publicată de Centrul internaţional de studii asupra comunismului: „Organizații subversive și contrarevoluționare”. Mișcarea Română de Rezistență din Mehedinți (1949-1952)

O nouă carte publicată de Centrul internaţional de studii asupra comunismului: „Organizații subversive și contrarevoluționare”. Mișcarea Română de Rezistență din Mehedinți (1949-1952)

posted in: Evenimente

Semnalăm apariţiei unei noi cărţi publicate de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet:

Organizații subversive și contrarevoluționare”. Mișcarea Română de Rezistență din Mehedinți (1949-1952). Documente și interviuri

Editor, studiu introductiv și interviuri: Andreea Cârstea

280 p. (cu 24 pagini de fotografii și documente în facsimil)

 

Inclus în Colecția Documente, volumul reprezintă o incursiune în istoria organizației „Mișcarea Română de Rezistență” din Mehedinți. Înființată de învățătorul Dumitru Totir, muncitorul Dumitru Năsărâmbă, avocatul Gheorghe Florescu (înlocuit ulterior de avocatul Mircea Dumitrescu), gruparea, care l-a recrutat, printre alții, și pe „banditul răzleț” Nicolae Trocan, își propunea să contribuie, prin diverse mijloace, la înlăturarea comunismului din România.

Volumul conține 19 documente selectate din dosarele de anchetă ale organizației (din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și este completat de două mărturii aparținând Ilenei Totir-Rotaru și Aurorei Ivanciu (născută Totir), două dintre fiicele lui Dumitru Totir.