Paul Andreescu

n. 19 iulie 1939, com. Negreşti, jud. Constanţa
Arestat la 6 noiembrie 1956, a fost condamnat, prin sentinţa nr. 85/57 a Tribunalului Militar Constanţa, la 5 ani închisoare corecţională corecţie pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Fapta pentru care a fost arestat: în primăvara anului 1956, împreună cu un coleg, a pus bazele unei organizaţii anticomuniste. 
Locuri de detenţie: Constanţa, Jilava, Gherla, Periprava, Strâmba, Stoeneşti, Grădina, Salcia. A fost eliberat la 4 noiembrie 1961, însă i s-a stabilit domiciliu obligatoriu în comuna Rubla, raion Brăila, regiunea Galaţi.
 
După 1990, s-a implicat în organizarea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. Este preşedintele filialei Constanţa a AFDPR 
Noi voiam un singur lucru. Voiam să fim liberi şi voiam o ţară liberă. Ăsta era singurul gând pe care-l aveam, acesta era singurul şi cu atât mai mult, mi se pare şi pot să spun că sistemul a fost monstruos pentru că a ucis sau a vrut să ucidă gândul de libertate asta a vrut să ucidă. 
 
…De fapt, atunci când anchetele au început în plin, Enăchescu mă ancheta noaptea iar Giugaru mă ancheta ziua. Nu pot să spun mai mult decât au spus ceilalţi şi decât se ştie pentru că în securitate se folosea absolut tot arsenalul. Şi nu cred că mie mi-a lipsit ceva din acest arsenal. Inclusiv strânsul degetelor, inclusiv boldurile sub unghii, inclusiv bătaia la picioare, legatul de scaun, legatul de căluş sau pe făcăleţ cum spuneau ei şi bătăile spontane. Acesta era arsenalul lor, ei, de fapt, aplicau, nu erau nişte învăţăcei, erau lecţiile bine învăţate, metodologia probabil fusese preluată de la fraţii noştri de la răsărit (…)
Nu avea importanţă dacă erai minor sau dacă erai octogenar.”
fragment din interviul nr. 18, realizat în martie 1994, Arhiva Istorie Orală a Memorialului Sighet