Home » Română » Memorial » Jubileu 25 de ani » Pompiliu Nicolae Constantin, Școala de Vară de la Sighet mi-a influențat viața

Pompiliu Nicolae Constantin, Școala de Vară de la Sighet mi-a influențat viața

La Școala de Vară de la Sighet, 2005

Prima ediție la care am participat m-a marcat atât de mult încât am vrut să revin. Prelegerile la care am asistat, prietenii pe care mi i-am făcut și discuțiile avute mi-au oferit sentimentul că timp de o săptămână am făcut parte dintr-un grup privilegiat.

Pentru mine, comunismul era ceva încețoșat, mai ales că la școală nu apucaserăm să parcurgem întreaga programă școlară și implicit să-mi dau seama de dimensiunile comunismului românesc și ale celorlalte regimuri totalitare.

La Școala de Vară de la Sighet am descoperit oamenii care mi-au oferit numeroase răspunsuri. I-am cunoscut pe cei care au trăit teroarea comunistă și am stat de vorbă cu ei. Zilnic am pășit sfios prin închisoarea-muzeu, iar un asemenea itinerar m-a marcat.

 

Pompiliu Nicolae Constantin, istoric și jurnalist sportiv, absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea București, studii doctorale la Universitatea Liberă din Bruxelles