Home » Română » Memorial » Evenimente » Proiectul centrului multifuncțional al Memorialului Victimelor Comunismului începe să prindă contur

Proiectul centrului multifuncțional al Memorialului Victimelor Comunismului începe să prindă contur

posted in: Evenimente, Proiect PNRR

 

 

La sfârșitul lunii noiembrie 2022 Fundația Academia Civică a achiziționat un imobil și teren în Sighetu Marmației, strada Gheorghe Șincai nr. 19.

Clădirea, aflată în imediata vecinătate a fostei închisori transformată azi în Memorial al victimelor comunismului, a fost construită la începutul secolului al XX-lea cu destinația de club de lectură al orașului Sighet. În anii 50 clădirea a fost folosită de administrația închisorii Sighet pentru corpul de gardă. După 1955,  a adăpostit sediul unei cooperative, o grădiniță, o fabrică de mobilă. În utlimii zece ani clădirea nu a mai fost folosită fiind într-un proces de degradare.

Clădirea va intra într-un amplu proces de restaurare și reabilitare pentru a deveni centrul multifuncțional al Memorialului, cu săli de conferințe, biblioteci, săli de proiecție, spații de cazare, etc.

 

****

Proiectul  Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Marmației. Componenta 1: Spațiu expozițional amenajat în podul clădirii muzeului cu o suprafață de 98 mp; Componenta 2: Centru multifuncțional are două componente:: amenajarea unui spațiul expozițional de cca.98 mp în podul clădirii unde funcționează muzeul și transformarea unei clădiri din centrul istoric al Sighetului într-un centru multifuncțional.

Pentru a putea continua și dezvolta în mai bune condiții proiectele educaționale, ne propunem realizarea unui centru multifuncțional care să cuprindă săli de conferință, bibliotecă, săli de proiecție pentru filme, spații de cazare.

De asemenea în podul clădirii istorice de la sfârșitul secolului al XIX-lea unde funcționează azi Memorialul este un amplu spațiu pe care dorim să îl amenajăm pentru a fi folosit în scopuri muzeale. Realizarea acestui spațiu expozițional de cca 98 mp ar răspunde nevoii de organizare în condiții profesionale a nenumăratelor expoziții temporare și itinerante organizate de noi sau de partenerii noștri de proiecte internaționale la Memorial.

PNRR / Pilonul IV /Componenta C11 – Turism și cultură / Investiția I2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale

Valoarea totală a proiectului este de 10.274.690,37 le, din care finanțarea nerambursabilă este 10.277.090,37 lei (inclusiv TVA aferent), iar contribuția Uniunii Europene (contribuție din P.N.R.R.- Planul Național de Redresare și Reziliență) este de 8.599.604,76 lei.

Proiectul a început în iunie 2022 și are termen de finalizare decembrie 2025.

 

Proiectul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Centrul multifuncțional și spațiul expozițional este finanțat prin PNRR