Home » Română » Memorial » Evenimente » Proiectul centrului multifuncțional al Memorialului Victimelor Comunismului începe să prindă contur

Proiectul centrului multifuncțional al Memorialului Victimelor Comunismului începe să prindă contur

posted in: Evenimente, Proiect PNRR

La sfârșitul lunii noiembrie Fundația Academia Civică a achiziționat un imobil și teren în Sighetu Marmației, strada Gheorghe Șincai nr. 19.

Clădirea aflată în imediata vecinătate a fostei închisori a fost construită la începutul secolului al XX-lea cu destinația de club de lectură al orașului Sighet. În anii 50 clădirea a fost folosită de administrația închisorii Sighet pentru corpul de gardă.

Clădirea a adăpostit apoi sediul unei cooperative, o grădiniță, o fabrică de mobilă. În utlimii zece ani clădirea nu a mai fost folosită fiind într-un proces de degradare.

Clădirea va intra într-un amplu proces de restaurare și reabilitare pentru a deveni centrul multifuncțional al Memorialului, cu săli de conferințe, biblioteci, săli de proiecție etc.

 

 

 

 

 

****

Proiectul propus de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor comunismului și finanțat prin PNRR are două componente: transformarea unei clădiri din centrul istoric al Sighetului într-un centru multifuncțional și amenajarea unui spațiul expozițional în podul clădirii unde funcționează muzeul.

Pentru a putea continua și dezvolta în mai bune condiții proiectele educaționale, ne propunem realizarea unui centru multifuncțional care să cuprindă săli de conferință, bibliotecă, săli de proiecție pentru filme, spații de cazare.

De asemenea în podul clădirii istorice de la sfârșitul secolului al XIX-lea unde funcționează azi Memorialul este un amplu spațiu pe care dorim să îl amenajăm pentru a fi folosit în scopuri muzeale. Realizarea acestui spațiu expozițional de cca 98 mp ar răspunde nevoii de organizare în condiții profesionale a nenumăratelor expoziții temporare și itinerante organizate de noi sau de partenerii noștri de proiecte internaționale la Memorial.

 

***

În 17 octombrie s-a semnat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene contractul de finanțare pentru realizarea centrului multifuncțional și amenajarea spațiului expozițional destinate Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet.

Prin PNRR, Memorialul Sighet primește o finanțare de 1,74 milioane euro.

Investițiile finanțate prin PNRR presupun realizarea unui spațiu expozițional, a unui centru multifuncțional dedicat programelor educaționale și de cercetare, care presupune achiziționarea unei clădiri în imediata vecinătate a Memorialului, legată istoric de clădirea fostei închisori (fostă clădire administrativă).

 

 

Proiectul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Centrul multifuncțional și spațiul expozițional este finanțat prin PNRR

 

PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE

https://mfe.gov.ro/pnrr/

https://www.facom/PNRROficial/