Home » Română » Memorial » Evenimente » Proiectul educațional „75 ANI DE LA INTERZICEREA BISERICII GRECO-CATOLICE”

Proiectul educațional „75 ANI DE LA INTERZICEREA BISERICII GRECO-CATOLICE”

posted in: Evenimente
Joi, 26 octombrie, la Memorialul Sighet s-a desfășurat proiectul educațional „75 ANI DE LA INTERZICEREA BISERICII GRECO-CATOLICE”.
Au participat elevi de la Colegiul Național „Dragoș-Vodă” și de la Colegiul Național „Regele Ferdinand”.
Evenimentul a început cu o vizită ghidată prin Memorialul Victimelor Comunismului și a continuat în sala de conferințe.
Dr. Andrea Dobeș a făcut o prezentare a contextului istoric care a dus la arestarea episcopilor și preoților greco-catolici de la sfârșitul lunii octombrie 1948 și la interzicerea Bisericii Greco-Catolice (1 decembrie 1948).
Elevii din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” (profesor coordonator Claudia Dura) și de la Colegiul Național „Regele Ferdinand” (profesor coordonator Ileana Sauliuc Zapca) au expus colegilor lor biografiilor unora dintre episcopii și preoții uniți, arestați și încarcerați pentru motivul că au rămas fideli credinței lor.
Echipa Colegiul Național „Dragoș-Vodă” a fost formată din elevii Botiș Flaviu, Bucur Izabela, Bizău Denisa, Coman Cristina, Tivadar Alina, Mârza Florin, Țiplea Alexandra, Pașca Gabriela)
Echipa Colegiul Național „Regele Ferdinand” a a fost formată din Joicaliuc Sarah-Nicola, Sidău Romina-Daniela, Stan Adina-Daniela, Copa Raluca, Țudic Alexandra, Hreniuc Alessia).
La final, elevii au răspuns la un chestionar legat de tematica proiectului. Primii trei tineri care au răspuns corect la cele 12 întrebări – locul 1 – Brânzeniuc Blanca; locul 2 – Szekely Elisabeth Mirjam; locul 3 – Cinar Raul – au primit ca premiu volumul de mărturii editat de Fundația Academia Civică, Prețul credinței. Preoți greco-catolici înfruntând prigoana comunistă.
Mulțumim elevilor și doamnelor profesoare Claudia Dura și Ileana Sauliuc Zapca pentru entuziasmul cu care au participat la proiect!