Home » Română » Memorial » Marca Patrimoniului European » Radio România Cluj: Memorialul de la Sighet a primit distincția Marca Patrimoniului European

Radio România Cluj: Memorialul de la Sighet a primit distincția Marca Patrimoniului European

Ziua Memoriei este celebrată astăzi la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet. În cadrul acestui eveniment a avut loc dezvelirea plăcii Marca Patrimoniului European, distincție acordată în martie 2018 de Comisia Europeană Memorialului Sighet. Acesta a fost numit sit ce simbolizează – alături de alte 8 situri europene – lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene.

Prezentă la eveniment a fost și doamna Ana Blandiana, fondator al Fundației Academia Civică, care s-a ocupat de demersurile necesare pentru deschiderea acestui loc al memoriei și suferinței.

Este pentru prima dată când o instituție din România primește Marca Patrimoniului European, este profund simbolic faptul că această instituție care  nu este una de stat, ci una a societății civile. Este și va fi o instituție menită să păstreze memoria poporului român. ” (Ana Blandiana)

E un moment extrem de important pentru noi cei din Sighet și anume că se acordă, pentru prima data unei instituții din Sighet, un titlu, acela de Marcă a Patrimoniului European. Este meritul d-nei Ana Blandiana, a regretatului Romulus Rusan și a întregii lor echipe care și-au sacrificat ani din viață pentru ca noi să ajungem să primim această distincție. Suntem unici în România și trebuie să ne mândrim cu asta.”(Horia Scubli, primarul Sighetului)

Oamenii au biografie și instituțiile au istorie. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet are o istorie de 25 de ani. Mă aflu printre cei care s-au alăturat acestui efort, de a construi aici în Sighet, orașul în care trăiesc, o instituție a memoriei, care în prezent beneficiază de recunoașterea Uniunii și a Comisiei Europene. Altfel spus, instituțiile europene recunosc și cinstesc suferința românilor. Această marcă e una a memoriei, dar și a suferinței” (Gheorghe Mihai Bârlea, primul director al Muzeului Memorial)

La manifestarea de azi au participat autorități locale și județene dar și foști deținuți politici veniți din mai multe zone ale țării.

Evenimentul de azi a coincis si cu implinirea a 25  de ani de la inființarea muzeului memorial de la Sighet.

 

text și foto: Ioana Popovici/Radio Sighet

 

 

http://radiocluj.ro/2018/05/17/memorialul-de-la-sighet-a-primit-distinctia-marca-patrimoniului-european/