Recompensa

posted in: Dosar documentar 1945
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8 martie 1945
 
Guvernul nou, prezidat de Petre Groza, obține de la guvernul sovietic (tutelar) dreptul de a instala administrație românească în Ardealul de Nord, recuperat prin lupte de armata română. (…) Guvernul sovietic având încredere în cabinetul Groza, a permis instaurarea unui regim românesc în Transilvania. (…)
 
 
Foto: Bucureşti, martie 1945. Petru Groza vorbind la mitingul organizat cu prilejul reinstalării administraţiei române în Nordul Transilvaniei. (martie 1945), sursa ANR, Fototeca online a comunismului românesc, Cota: 9/1945
 
 
Într-o consfătuire a conducerii P.N.Ț. sunt delegați să participe la festivitate Mihai Popovici și Corneliu Coposu. (…) La serbări, și-au anunțat participarea ca trimis oficial al guvernului sovietic, Andrei Ianuarevici Vâșinski, care este faimosul călău al succesivelor epurări făcute de Stalin înainte de război, fost procuror general al Uniunii Sovietice. (…)
În dimineața zilei de 9 martie, ne vizităm prietenii rămași sau reveniți la Cluj. La orele 11, după un Te Deum în catedrala ortodoxă, luăm loc în tribună. (…) La defilarea populară care urmează, văd figuri cunoscute de fruntași iredentiști din partidul maghiar, îmbrăcați díszmagyar, defilând cu pumnul ridicat și ovaționând: Eljen Vâșinski! Eljen Groza! Au fost aduși să defileze și niște bieți țărani români din satele din jurul Clujului, dar trecerea lor prin fața tribunelor nu declanșează aplauze. Doar Zăroni este auzit strigând: „Trăiască țărănimea română!”
 
File dintr-un Jurnal interzis: Corneliu Coposu, ed. Doina Alexandru, Editura Vremea, 2014 
 
 
Vă invităm să citiţi şi celelalte materiale din Dosarul documentar 1945