Home » Română » Memorial » Evenimente » „Revoluţia de Catifea în şcoli”. Întâlnire cu profesorul Mihai Dodu

„Revoluţia de Catifea în şcoli”. Întâlnire cu profesorul Mihai Dodu

posted in: Evenimente

Pentru al doilea an la rând, elevii din Cehia au învăţat despre căderea comunismului din România prin intermediul martorilor evenimentelor desfăşurate în decembrie 1989.

 

 

 

La 15 noiembrie, elevi de la Şcoala Generală „General Zdeňka Škarvady” din Ostrava-Poruba, coordonaţi de profesorul Jan Malčoc, s-au întâlnit cu profesorul Mihai Dodu, fiul lui Daniel Dodu, martir al Revoluţiei din decembrie 1989. Mihai Dodu le-a vorbit elevilor atât despre revoluţie, făcând o paralelă cu înlăturarea regimului comunist în Cehia, cât şi despre sacrificiul tatălui său.

Daniel Dodu (fotografie din arhiva familiei)

Daniel Dodu, în vârstă de 28 de ani, a fost una din cele peste o mie o sută de persoane decedate în timpul Revoluţiei, fiind împuşcat mortal în Bucureşti, în 22 decembrie, la Televiziunea Română. Fiul său, Mihai, avea în acel moment 9 ani.

 

 

Întâlnirea a avut loc în cadrul festivalului „Revoluţia de Catifea în şcoli”, care se desfăşoară în fiecare an în Republica Cehă şi care aniversează, printr-o serie de dezbateri şi evenimente, Revolutia de Catifea din 1989. Acest proiect şi-a extins graniţele şi în România în anul 2021, prin parteneriatul cu Fundaţia Academia Civică-Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, anul trecut, elevii cehi discutând despre Revoluţia română cu Nicoleta Giurcanu, care a fost arestată, împreună cu fratele ei, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, pe când avea 14 ani.

Coordonator de proiect din partea Memorialului Sighet a fost Virginia Ion.