Home » Română » Memorial » Evenimente » Vizita domnului dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale din Polonia la Memorialul Sighet

Vizita domnului dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale din Polonia la Memorialul Sighet

posted in: Evenimente
Miercuri, 24 mai, dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale din Polonia a vizitat Memorialul Sighet. 
Delegația poloneză care a vizitat miercuri Memorialul a fost formată din ES Domnul Marcin Wilczek, Ambasador al Republicii Polone în România, doamna Agnieszka Skieterska, director al Institutului Polonez din București şi dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale din Polonia. Oaspeții polonezi au fost întâmpinați și conduși prin muzeu de către Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet.
Dr. Mateusz Szpytma, fondator și primul director al muzeului din Markowa a vorbit apoi la deschiderea expoziției ”Samaritenii din Markowa”.
După vernisaj, în sala de conferințe a Memorialului a avut loc o masă rotundă dedicată „Drepților între popoare” din Polonia și România, persoane care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și-au riscat viața pentru a salva evrei de la deportarea în lagărele de exterminare.

În fața unui public numeros, format din elevi și studenți din Sighet, adomnul dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale din Poloniaa făcut o prezentare a familiei Ulma, dar și a Muzeului Polonezilor Care au Salvat Evrei în Timpul celui de-al Doilea Război Mondial „Familia Ulma” din Markowa.

 

Joi, 25 mai, dr. Mateusz Szpytma a participat la Ziua Memoriei, o zi a celor ce au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat în rezistenţa împotriva comunismului, eveniment organizat în fiecare an la Memorialul Sighet de Sărbătoarea Înălţării Domnului care este și  Ziua Eroilor.