Home » Română » Memorial » Evenimente » Ziua Memoriei 2020

Ziua Memoriei 2020

posted in: Evenimente

Stimați și iubiți prieteni,

care, de un sfert de secol, sunteți în fiecare an de Înălțare

la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

 

Vă scriu din biroul de la București al Fundației Academia Civică și mi se pare de-a dreptul straniu că sunt aici și nu împreună cu Dumneavoastră toți în Celularul Muzeului de la Sighet sau în fața cenotafului de pe harta țării desenată cu brazi din Cimitirul Săracilor.

De multe săptămâni, în zilele în care pandemia ne împiedica și vă împiedica să ieșim casă, unul dintre cele mai impresionante lucruri care ni se întâmplau erau telefoanele Dvs. cu întrebări în legătură cu ceremonia anuală desfășurată de Ziua Eroilor, Ziua Porților deschise la Memorialul Sighet, telefoane prin care vă interesați dacă vom reuși să ne întâlnim și anul acesta, telefoane și întrebări care dovedeau cât de importantă a fost pentru noi toți, în ultimele decenii, această întâlnire. Pentru că întâlnirea și ceremonia care aveau loc de Înălțare în fiecare an era felul nostru a ne spune nouă înșine, și a aminti astfel tuturor generațiilor următoare, că noi nu uităm suferința pe care am trăit-o și noi și părinții noștri, o suferință din neuitarea căreia trebuie să se construiască sensul și responsabilitatea libertății de azi.

După mai bine de 20 de ani nu ne întâlnim astăzi decât în gând nu numai pentru a respecta recomandările doctorilor și legile țării, ci și pentru a vă proteja fragila și vulnerabila prezență fizică, atât de importantă pentru toți ceilalți, pentru toți cei mai tineri în ochii cărora reprezentați însăși memoria poporului nostru.

Aveți grijă de Dumneavoastră și de simbolul pe care îl purtați ca pe o flacără care nu trebuie lăsată să se stingă, pentru a putea lumina în continuare istoria atât de tulbure prin care înaintăm.

Dumnezeu să vă dea sănătate și putere și să ne ajute să ne întâlnim cu toții la anul:

La revedere de Înălțarea din 2021!

 

 

Ana Blandiana

 

 

București, 28 mai 2020