Home » Română » Memorial » Evenimente » Ziua Memoriei 2021

Ziua Memoriei 2021

posted in: Evenimente, Ziua Memoriei

În 10 iunie, de  sărbătoarea Înălțării și Ziua Eroilor, la Memorialul Sighet a avut loc  Ziua Memoriei – Ziua Porților Deschise.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Fundației Hanns Seidel România.

Programul a cuprins o masă rotundă la care au participat foștii deținuți și deportați politic, lansări de carte, premierea elevilor de la Colegiul Național Dragoș Vodă care au fost implicați în diverse activități educaționale organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Sighet.

Un moment special pregătit pentru acest evenimentul din acest an a fost spectacolul-lectură susținut de actrița Rodica Mandache, pornind de la mărturii ale victimelor comunismului. În acest an se comemorează 80 de ani de la deportările în Siberia ale românilor din Basarabia și Bucovina de Nord, precum și 70 de ani de la deportările din Banat în Bărăgan. Textele alese de Rodica Mandache sunt despre aceste deportări.

Toți participanții au mers apoi la Cimitirul săracilor unde a fost oficiată o slujbă religioasă în memoria victimelor comunismului.

Au participat peste 120 de persoane din București, Cluj, Brasov, Sighet, Tîrgu Mures, Constanta, Slobozia, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Roman, Reșita, Făgăraș, Petroșani, Focșani, Bistrița, Piatra Neamț, Gheorghieni, Braila.