Home » Română » Centrul de Studii » Dezbateri şi mese rotunde » 20 decembrie 2014: “Un englez în istoria României”, dialog între Ana Blandiana şi Dennis Deletant la Ateneul Român

20 decembrie 2014: “Un englez în istoria României”, dialog între Ana Blandiana şi Dennis Deletant la Ateneul Român

În cadrul reluării tradiţiei interbelice a discuţiilor pe teme culturale pe scena Ateneului Român, în 20 decembrie 2014 s-a desfăşurat în faţa unei săli pline dialogul între Ana Blandiana şi istoricul englez Dennis Deletant, intitulat “Un englez în istoria României”.

În deschiderea dialogului, E.S. Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, şi Andrei Dimitriu, directorul Ateneului Român, au adus scurte omagii invitatului, iar maestrul Dan Grigore, marele pianist implicat în istoria Alianţei Civice şi a Memorialului pe care aceasta l-a creat, a susţinut în deschidere un recital.
Discuţia, desfăşurată la Sala Mare a Ateneului Român, a fost o trecere în revistă a istoriei României, pornind de la anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, cu numeroase conexiuni la relaţiile româno-britanice, văzute din perspectiva unui eminent cunoscător al trecutului ambelor naţiuni. Totul s-a desfăşurat pe fundalul dezvoltării Memorialului Sighet, al simpozioanelor ştiinţifice (1993-2002) şi al Şcolii de Vară (1998-2014), manifestări la care Dennis Deletant şi-a adus contribuţia, ca prim rector al Şcolii de Vară şi ca membru al Consiliului Ştiinţific.
Dialogul face parte din seria de discuţii intelectuale iniţiate în perioada interbelică şi reluate în anii trecuţi de conducerea Ateneului Român.
Ana Blandiana este scriitoare, autoare a 24 volume de poezie, proză şi eseu, traduse în 24 de limbi. În luna mai 1990 a reînfiinţat Centrul PEN din România, pe care l-a condus până în 2004. În noiembrie 1990 s-a numărat printre fondatorii Alianţei Civice (preşedinte între 1991-2002). În ianuarie 1993 a fost iniţiatoare a Memorialului Sighet, iar în aprilie 1995 a Academiei Civice, pe care le conduce de la începuturi până în prezent. Premiul internaţional „Herder” (1982), Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu” (1997). Ofiţer al „Legiunii de Onoare” (2009).
Dennis Deletant este filolog şi istoric englez, familiarizat cu România din anii ’60, întâi ca bursier, apoi prin căsătoria cu Andreea Caracostea, prin teza de doctorat despre „Manuscrisul de la Ieud”, în sfârşit prin lucrările sale de referinţă despre comunismul românesc, dezvoltate şi de la catedră, iniţial la Universitatea din Londra (Colegiul de Studii Est-Europene), apoi – în paralel – la Universitatea din Amsterdam, iar în prezent la Georgetown University (Catedra de Studii Româneşti „Ion Raţiu”). Ofiţer al „Ordinului Imperiului Britanic” (1995) şi, în România, al Ordinului „Pentru Merit” (2000).
Organizatorii evenimentului sunt Filarmonica „George Enescu“ şi Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.