Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » 22 iunie 1958: arestarea mai multor membri și susținători ai grupului de rezistență condus de Toma Arnăuțoiu

22 iunie 1958: arestarea mai multor membri și susținători ai grupului de rezistență condus de Toma Arnăuțoiu

posted in: Din "marea de amar"
Iustina și Ion Constantinescu (fotografie din arhiva Memorialului Sighet)

În 22 iunie 1958, la o lună de la arestarea fraților Toma și Petre Arnăuțoiu, Securitatea a trecut la arestarea a numeroși membri și susținători ai grupului de rezistență. Printe cei arestați au fost preotul Ion Constantinescu și soția sa Iustina, precum și fiica lor Iuliana Preduț, Elena Ion, sora fraților Arnăuțoiu, Maria Andreescu, Victor Berevoianu, Ion Chirca, Gheorghe Chirca, Ilie Dragomirescu, Ioan Grigore, Nicolae Grigore, Nicolae Ionescu, Elena Lemnaru, Ion Mica, Ion Oproiu, Pavel Paul, Eugen Popescu, pr. Gheorghe Popescu, Ion Preda, Elisabeta Rizea, Constantin Tefelean, Ion Tomeci, Nicolae Bășoiu, Ioan Moldoveanu.

 

 

Grupul condus de Toma Arnăuţoiu (în care au intrat Petre Arnăuţoiu, Maria Plop, Titu Jubleanu, Maria Jubleanu, Constantin Jubleanu, iar ulterior şi Ion Marinescu) a rezistat mai mulţi ani, ducând lupte cu Securitatea, înregistrând pierderi proprii, dar provocând mult mai multe în rândurile forţelor represive. În cele din urmă, partizanii au intrat într-o totală şi cvasiperfectă clandestinitate, fapt datorat în bună măsură unei destul de largi şi loiale reţele de susţinători (un rol aparte l-au avut Marinica Chircă şi Elisabeta Rizea). Însă în mai 1958 ultimii membri ai grupului au fost capturaţi prin trădare (unul s-a sinucis la capătul unei lupte), la fel ca mulţi dintre susţinătorii lor.
Represiunea a fost cumplită şi extinsă, mai multe loturi au fost judecate de Tribunalul Militar Bucureşti în 1959, acordându-se 16 condamnări la moarte, inclusiv Toma Arnăuţoiu, dar şi numeroşi ani de temniţă.
Grupul de rezistenţă Toma Arnăuţoiu a fost considerat printre cele mai importante din România, lungi perioade de timp fiind pus de Securitate chiar în capul listelor privind „bandele din munţi”.
Pentru mai multe informații despre Toma Arnăuțoiu și despre grupul de rezistență anticomunistă din Nucșoara consultați și site-ul www.tomaarnautoiu.ro