Home » Română » Memorial » Diverse » Agenda: Ţăranii şi comunismul

Agenda: Ţăranii şi comunismul

posted in: Diverse

Care a fost rolul taranilor in perioada comunista? Unde sunt in acest moment acesti oameni si cum de au fost tratati ei pana in 1989? au fost cateva dintre intrebarile la care Ana Blandiana, Teofil Botlung, Traian Orban si Romulus Rusan au incercat sa raspunda in cadrul vernisajului expozitiei „Taranii si comunismul“, care a avut loc astazi la Muzeul de Arta din Timisoara.

Expunerea cuprinde o serie de panouri care descriu, atat in imagini, cat si in cuvinte, revoltele si viata taranului roman in perioada regimului totalitar din a doua jumatate a secolului XX. Rascoala din Moldova, Masuri de preventie, Reluarea Miscarilor sau Masacrul de la Vadu Rosca sunt numai cateva din titlurile ce pot fi citite pe panourile expuse. Iar sub ele sunt descrise momentele prin care oameni simpli au trecut si felul in care au fost tratati de reprezentantii regimului. Dintre panourile afisate nu lipseste nici o harta a miscarilor de rezistenta din fiecare judet in parte si nici o cronologie a celor mai importante evenimente prin care au trecut taranii in acele vremuri. si colectivizarea a fost explicata de cei prezenti.

„Din pacate, nu s-a facut o intoarcere spre trecut pana acum, o lustratie in spatiul banatean. Aceasta datorie trebuie facuta prin gesturi recuperatorii“, a precizat Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta. Expozitia este organizata de Fundatia Academia Civica, Memorialul Victimelor Comunismului si Centrul National de Studii asupra comunismului, in colaborare cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici Timisoara si Memorialul Revolutiei si poate fi vazuta timp de doua saptamani in subsolul Muzeului de Arta.

un articol de Miodrag M. Hojda

 articol preluat din www.agenda.ro