Home » Română » Memorial » Diverse » Agerpres: Ana Blandiana, decorată cu Legiunea de Onoare

Agerpres: Ana Blandiana, decorată cu Legiunea de Onoare

posted in: Diverse

 Bucureşti, 30 sep /Agerpres/ – Poeta Ana Blandiana a fost decorată, miercuri, de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler, drept recompensă pentru talentul ei şi pentru angajamentele în serviciul pluralismului, al libertăţii şi al drepturilor civice.            

‘Ana Blandiana, pentru locul pe care îl ocupaţi în cultura europeană şi pentru lupta necontenită pentru dreptate, în numele preşedintelui Republicii şi în virtutea puterilor cu care am fost învestit, am onoarea de a vă decora cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler. Acordându-vă cea mai înaltă distincţie, Franţa doreşte să aducă un omagiu deosebit preşedintei Fundaţiei Academiei Civice, care este la originea Centrului internaţional de studii asupra comunismului şi a Memorialului victimelor comunismului şi al rezistenţei de la Sighet’, a spus ambasadorul Henri Paul.           

  El a reiterat că memorialul, care în 2008 a marcat 15 ani de existenţă, a fost creat sub egida Consiliului Europei, care l-a considerat – după exemplul Memorialului păcii de la Caen, Franţa, şi al lagărului-muzeu de la Auschwitz, Polonia – ca fiind unul dintre cele mai importante locuri ale memoriei europene.           

  ‘La Sighet se ţine, în fiecare vară, o şcoală pentru tineri veniţi din toată ţara pentru a studia istoria comunismului. Astfel, prin aducerea unei lumini asupra trecutului, vă adresaţi cu precădere tinerelor generaţii. Dumneavoastră, a cărei tinereţe a fost marcată de represiunile exercitate asupra tatălui dumneavoastră, vă ocupaţi de formarea tinerilor români care au şansa de a trăi într-un spaţiu european democratic’, i-a spus ambasadorul Franţei la Bucureşti poetei Ana Blandiana.            

 El s-a referit şi la distincţiile anterioare ale poetei, arătând că opera acesteia a fost tradusă în 23 de limbi, fiind aleasă membră a Academiei Mallarme din Paris şi devenind membru fondator al Academiei mondiale de poezie de la Verona.          

   ‘Astăzi, avem bucuria de a putea să vă salutăm ca pe un minunat ambasador al culturii române, ale cărui lucrări sunt traduse în 23 de limbi. Însă întreaga dumneavoastră operă este impozantă, aţi publicat 22 de cărţi de poezie, proză sau eseu. În 1969, aţi obţinut premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor şi, în 1982, premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. (…) În fine, în 2001 aţi fost membru fondator al Academiei mondiale de poezie de la Verona, celebrând, sub egida UNESCO, diversitatea paşnică a culturilor’, a mai spus Henri Paul.           

  La rândul ei, Ana Blandiana şi-a exprimat recunoştinţa pentru onoarea pe care i-o face Franţa acordându-i înalta distincţie.            

 ‘Prefer să consider această decoraţie ca fiind un simbol în memoria tuturor scriitorilor români care nu au renunţat la adevărul paginilor lor, o formă de a-i omagia pe eroii încarceraţi, persecutaţi pentru ideile lor, cărora le-am dedicat ultimii ani realizând, împreună cu soţul meu, primul memorial dedicat victimelor comunismului’, a spus Ana Blandiana.            

Ana Blandiana a abordat, în 40 de ani de carieră, mai multe genuri literare, printre care se numără poezia şi eseul. A scris, totodată, romane şi literatură pentru copii, iar poeziile sale au fost traduse în 23 limbi.            

 La ceremonia care a avut loc la Ambasada Franţei la Bucureşti au luat parte nmumeroşi oameni de cultură, politicieni, publicişti. AGERPRES/(Victoria Vioară)