Home » Română » Memorial » Diverse » Agerpres – Incep cursurile Scolii de vara de la Sighet

Agerpres – Incep cursurile Scolii de vara de la Sighet

posted in: Diverse

Cea de a XII-a ediţie a Şcolii de vară de la Sighet începe luni, în organizarea Fundaţiei Academia Civică şi a Muzeului Memorial al Victimelor şi Rezistenţei Comuniste din Sighetu Marmaţiei.

Cursurile au loc în perioada 13 – 20 iulie şi sunt găzduite de Muzeul Memorial. În acest an, cursurile sunt organizate în colaborare cu Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Fundaţia Konrad Adenauer şi Ministerul Educaţiei, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

La ediţia din 2009 a şcolii, rector este politologul şi scriitorul Stephane Courtois, iar moderator scriitorul Romulus Rusan. Potrivit organizatorilor, rolul cursurilor este acela de a transmite şi sensibiliza tineretul asupra trecutului comunist în fostele ţări est şi central europene, dar şi de pe alte continente unde această ideologie a fost răspândită.

Locul desfăşurării cursurilor este unul încărcat de semnificaţie – fosta închisoare de la Sighet. Cu această ocazie, Muzeul Memorial al Victimelor şi Rezistenţei Comuniste va deschide două săli noi de expoziţie. Una dintre acestea este dedicată “Revoltei din Berlin şi Turingia din anul 1953”, iar cealaltă “Medicinei în închisoare”.

În seara zilei de luni, organizatorii oferă participanţilor şi invitaţilor la cursuri un recital susţinut de Grigore Leşe. Pe 20 iulie, în ultima zi, tinerii vor avea posibilitatea să vizioneze filmul “Anii tinereţii noastre”, realizat în 1999 de Mihai Constantinescu şi Erich Nussabum.

 

articol preluat din www.artspirit.ro