Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Balázs Imre

Balázs Imre

posted in: Din "marea de amar"
Balázs Imre, fotografie din anii 90

(1931-2012)

student la Institutul de Arte Plastice din Cluj

considerat inițiatorul unei adunări studențești de protest, a fost arestat la 25 octombrie 1956, împreună cu colegul său Aristid Târnovean. Prin sentința nr. 344/1956 a Tribunalului Militar Cluj este condamnat la 7 ani închisoare pentru ”uneltire contra ordinii sociale”. Închis la Gherla de unde va fi eliberat în decembrie 1959.

 

Aristid Târnovean (n. 1933), student în anul IV la Institutul de Arte Plastice din Cluj, a fost arestat la 25 octombrie 1956 și condamnat la 5 ani închisoare corecțională pentru ”agitație publică” (sentința nr. nr. 344/1956 a Tribunalului Militar Cluj). Încarcerat la Gherla până în decembrie 1959 când este elliberat, în urma decretului de grațiere nr. 441/1959.

 

 

***

 

În 24 octombrie 1956 la Cluj au apărut primele proteste ale studenților. La Institutul de Arte Plastice din Cluj a avut loc o adunare studenţească organizată fără acordul autorităţilor la care au participat peste 300 de studenţi de la ambele universităţi, „Babeş” şi „Bolayi”. Adunarea a început la ora 8 seara şi a durat câteva ore. Inițiator a fost studentul Balázs Imre, din anul VI de la Institutul de Arte Plastice. Întors de curând de la Budapesta, acesta a prezentat colegilor săi şi o serie de revendicări, asemănătoare cu cele susţinute de tinerii budapestani. Tinerii prezenţi la adunare au desemnat un comitet de organizare, format din studenţi de la ambele universităţi, care trebuia să pregătească o mare manifestaţie studenţească – locul ales fiind un stadion din oraş – şi să elaboreze un program de revendicări ce urma să fie susţinut în faţa autorităţilor. Prin căminele studenţeşti şi pe holurile facultăţilor au fost răspândite manifeste care îndemnau la solidarizarea cu studenţimea din Ungaria. Printre revendicările susţinute în acele zile de studenţi se numărau supraîncărcarea programului de studii, problema prezenţei obligatorii la cursuri, criteriile şi modul de acordare a burselor studenţeşti, autonomie universitară.