Viscolul și Păianjenul

Titlu: Viscolul și Păianjenul
Autor: Florin Constantin Pavlovici
Ediție pe hârtie: Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României Pavlovici, Florin Constantin Viscolul şi păianjenul / Bucureşti, Editura Fundaţiei Academia Civică, 2014 ISBN 978-973-8214-83-5

Carte editată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet

Editor: Romulus RUSAN

©Copyright 2020: Florin Constantin Pavlovici

©Copyright 2020: Fundaţia Academia Civică, pentru prezenta ediţie

Tehnoredactare și format PDF: Ana Damian

Toate drepturile rezervate Fundației Academia Civică pentru ediția digitală.

© 2020 Fundația Academia Civică pentru versiunea.pdf Acrobat Reader

Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a volumului în acest format. Distribuirea gratuită a cărții prin intermediul altor situri, modificarea sau comercializarea acestei versiuni fără acordul prealabil, în scris, al Fundației Academia Civică sunt interzise și se pedepsesc conform legii privind drepturile de autor și drepturile conexe, în vigoare.

Fundația Academia Civică: www.memorialsighet.ro

Lucru destul de rar în istoria literaturii, Florin Constantin Pavlovici debuta, în 2001, cu o capodoperă. „Tortura, pe înţelesul tuturor” a fost primită de cititori ca un „clasic” al unui gen aflat el însuşi la vârsta debutului: proza concentraţionară. Viaţa de dincolo de gratii şi de sârma ghimpată pulsa în pagini cu o naturaleţe stilistică orbitoare. Absurdul şi urâtul cotidian erau văzute de la înălţimea ideilor.

În „Viscolul şi păianjenul” acelaşi univers, uneori aceleaşi personaje, sunt trecute printr-o grilă mitică. Cotidianul este distilat prin alambicuri simbolice, iar realitatea vinovată se dezvoltă din amintirea dezastrului, acesta născut el însuşi din genealogia răului istoric. Torţionarul se naşte din întâmplare, el ar fi putut să devină victimă dacă ar fi fost ferit de intemperiile – şi ele capricioase – ale istoriei.

Cititorii vor descoperi o lume cunoscută, pe care autorul o transfigurează de astă dată într-un poem istoric.

Romulus Rusan