Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința lui Andrei Ursu, „D” (Dezinformarea) ca formă de reprimare a memoriei și a justiției

Conferința lui Andrei Ursu, „D” (Dezinformarea) ca formă de reprimare a memoriei și a justiției

posted in: Evenimente

Ce însemna dezinformarea pentru fosta Securitate și cum se instrumenta, înainte de 1989, intoxicarea posturilor de radio și a publicațiilor din străinătate cu informații mistificate? Cum a funcționat acest mecanism în cazul inginerului Gheorghe Ursu, infiltrându-se până și în sfera medicală? Pe ce metode și mijloace se sprijinea, de fapt, întregul eșafodaj al mistificării și al represiunii? Ce anume presupunea tabuul totalitar cu privire la numele lui Ceaușescu? Cine a mistificat Revoluția Română: Armata sau Securitatea? Care a fost miza acestei mistificări și de ce fosta Securitate a propagat cu atâta intensitate narațiunea lui Ceaușescu cu privire la Revoluție?

În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea lui Andrei Ursu, membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu” și fost director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, intitulată „«D» (Dezinformarea) ca formă de reprimare a memoriei și a justiției”, susținută în 6 noiembrie 2023, în sala de conferințe a Reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului la București, constituie o tulburătoare mărturie despre efectele dezinformării securistice asupra actului de justiție și a memoriei colective în România actuală, dar și un document esențial pentru înțelegerea evenimentelor petrecute în timpul Revoluției, precum și în cei 34 de ani care au trecut de atunci.

 

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistemul politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.