Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Constantin Balaban

Constantin Balaban

posted in: Din "marea de amar"

(19 mai 1903, Focșani-21 iunie 1961, închisoarea Aiud)

 

colonel, medic militar la Spitalul Militar din Constanța

A fost arestat în 9 mai 1959 și condamnat la 16 ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”. Încarcerat la Constanța, Jilava, Aiud unde moare la 21 iunie 1961. În certificatul de deces se menționează la cauza decesului ”insuficiență renală”.

 

***

 

Lotul medicilor militari de la Constanţa

În noaptea de 8/9 mai 1959 sunt arestaţi opt şefi de secţie de la Spitalul Militar din Constanţa: Col. Dr. Dumitru Cornăţeanu, care era şi directorul spitalului, Col. Dr. Constantin Balaban, Col. Dr. Gheorghe Tatoiu, Col. Dr. Valeriu Bacruban, Lt. col. dr. Dumitru Stere, Lt. col. farmacist Ilie Şoşoiu, Mr. Dr. Tiberiu Turculeţ şi Mr. Dr. Ovidiu Dinulescu.

Motivul înscris în actul de acuzare era: „…grupul de medici (…) s-a dedat la acte duşmănoase, calomniind URSS, negând realizările regimului şi partidului nostru, opunându-se colectivizării, fiind de acord cu contrarevoluţia din Ungaria şi împotriva intervenţiei Armatei roşii acolo…”.

Membrii grupului sunt condamnaţi în baza articolului 209 c.p. (uneltire contra ordinii sociale), primind pedepse de la 7 la 22 de ani de închisoare. Pedepsele primite de cei opt membri ai grupului însumau 92 de ani de detenţie. Aceştia sunt eliberaţi în urma decretului de graţiere din 1964, cu excepţia doctorului Constantin Balaban, care a murit în 1961 în penitenciarul Aiud.

material din Memorialul Sighet, sala Medici în închisoare