Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Duşmance ale poporului. Femei în închisorile comuniste / Recomandări de lectură

Duşmance ale poporului. Femei în închisorile comuniste / Recomandări de lectură

posted in: Din "marea de amar"
Imagine din expozitia Dusmance ale poporului, foto Constantin Duma
Dacă vreţi să stiţi mai mult despre femeile care au fost victime ale represiunii comuniste şi vreţi să le descoperiţi poveştile,  vă facem câteva recomandări de lectură:

 

 

citeste si

Morfologia (ne)vinovatiei. Alfabetul detentiei feminine in comunism, autori: Constantin Vasilescu, Clara Mareș, Florin S. Soare, Alin Mureșan, Constantin Petre, Editura Litera, 2022

 

***

Dușmance ale poporului

o expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Curator: Virginia Ion

Design expozițional: Zeppelin Design

***

Ca orice regim totalitar, comunismul nu a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea.

„Duşmani ai poporului” au fost adulţi şi copii, bărbaţi şi femei. Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim.

Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist; altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbaţi.

Spaţiul destinat unei expoziţii este în mod fatal limitat şi obligat să cuprindă doar câteva zeci din miile de tragedii şi de drame. În această situaţie apare întrebarea: există, oare, o metodă ştiinţifică de a face o selecţie a acestor destine distruse, fără a face o nedreptate celor ce rămân necunoscute?

Nu ne-a rămas decât să le alegem cât mai diverse din punct de vedere profesional, social sau al vârstei, cu speranţa că vizitatorul va înţelege că, în spatele fiecărui nume prezentat în expoziţie, există zeci sau sute de destine asemănătoare.