Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Eugen Fâlfănescu

Eugen Fâlfănescu

posted in: Din "marea de amar"

născut în 18.01.1923, Stolnici, Argeș

 

Arestat la 9 aprilie 1949, pe când era student în anul V la Facultatea de Medicină din București, pentru că era membru al  organizației anticomuniste Mişcarea Tineretului Regalist.

Prin sentința 1266/1949 a Tribunalului Militar București a fost condamnat în  la 3 ani închisoare corecțională. Încarcerat la Pitești, a trecut prin „reeducare”. Închis apoi la Jilava și în lagărele de muncă  Poarta Albă, Valea Neagră și Capu Midia. A fost eliberat la 31 decembrie 1953.

Readmis la Facultatea de Medicină, a fost exmatriculat în decembrie 1956. Motivul exmatriculării: fost deţinut politic.

Reprimit în facultate în 1962, este din nou exmatriculat „la cererea organizaţiei UTM”, deşi mai avea doar două luni până la absolvire.

Lucrează ca asistent medical până în 1965 când reușește să îşi reia studiile de Medicină.

 

Organizația Mișcarea Tineretului Reglist s-a constituit în ianuarie 1948, majoritatea membrilor fiind studenți la Facultatea de Medicină din București. În octombrie 1948 sunt arestați mai mulți membri ai grupării.  Procesul a avut loc în noiembrie 1949, dintre cei 28 de inculpaţi, 6 fiind judecaţi în contumacie. condamnările au variat între 2 și 20 de ani de închisoare.

Unii dintre membri care s-au sustras arestării au încercat reorganizarea structurilor grupului, prin cooptarea de noi membri şi difuzarea de manifeste. Dacă în prima fază a organizaţiei, majoritari au fost studenţii argeşeni, în a doua fază centrul de greutate s-a mutat spre Prahova, la Câmpina fiind constituit un nucleu al organizaţiei