Home » Română » Centrul de Studii » Expoziţii itinerante » Expoziţia “Între oglinzi paralele: Memorialul victimelor comunismului de la Sighet – închisoarea politică de la Uherské Hradište”

Expoziţia “Între oglinzi paralele: Memorialul victimelor comunismului de la Sighet – închisoarea politică de la Uherské Hradište”

posted in: Expoziţii itinerante

 

 

Expoziţia “Între oglinzi paralele: Memorialul victimelor comunismului de la Sighet – închisoarea politică de la Uherské Hradište”

A fost deschisă în perioada 10 noiembrie-15 decembrie 2010 la Institutul Cultural Român din Praga (Anglicka 26, Praga 2).

Expoziţie organizată de

Fundaţia Academia Civică. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului

Facultatea de Artă şi Arhitectură a Universităţii Tehnice din Liberec

Asociaţia „Memoria”

Institutul Cultural Român din Praga

 

Expoziţia are două secţiuni.

 

Secţiunea dedicată Memorialului Sighet

motto: “Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie“, Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet

Expoziţia de fotografii Memoria ca formă de justiţie. Istoria unui muzeu: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei  reconstituie în 45 de imagini transformarea unei ruine, a fostei închisori politice de la Sighet, într-un muzeu viu, o adevărată instituţie a memoriei. Rezultat al unor cercetări laborioase, la Memorialul Sighet sunt prezentate marile teme ale represiunii comuniste, ale distrugerii statului de drept şi înlocuirii lui printr-o construcţie de tip totalitar.
Expoziţia „Memoria ca formă de justiţie. Istoria unui muzeu: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei” este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului. Fotografiile provin din arhiva Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Expoziţia este însoţită de un slide show cu imagini din muzeul de la Sighet, slide show care va rula pe un ecran în sala de expoziţii.

Secţiunea dedicată Închisorii politice de la Uherské Hradiště

motto: „Cad, cad, am pierdut această bătălie, dar rămân cu capul sus. Iubesc aceast ţară, iubesc acest popor, redaţi-i bunăstarea. Plec de aici fără ură. Aceasta vă doresc, aceasta vă doresc…” Milada Horáková

Expoziţia de lucrări studenţeşti pe tema „Comemorăm sau uităm: muzeul totalitarismului din Uherské Hradiště” este lucrarea de semestru a studenţilor de la Facultatea de Artă şi Arhitectură TU din Liberec precum şi a atelierului lui Zdeněk Fránek şi Radek Suchánek. Lucrarea a apărut cu sprijinul asociaţiei civice Memoria şi a Primăriei din Uherské Hradiště. Scopul proiectului nu este crearea de studii arhitectonice, ci găsirea unei soluţii conceptuale pentru o instituţie al cărei scop să fie imaginea fizică a memoriei, memorie care scoate la iveală amintiri neplăcute şi dureroase, memorie care se supune timpului şi care se face nevăzută. Studenţii au proiectat concepte pe baza interviurilor cu deţinuţii politici şi a studiilor din materialele istorice, unde proiectul arhitectural reprezintă interpretarea lor personală.