Home » Română » Centrul de Studii » Expoziţii itinerante » Expoziția online Memory as a form of justice

Expoziția online Memory as a form of justice

posted in: Expoziţii itinerante

Romanian Partner (2)Expoziția dezvoltată pe platforma Google Cultural Institute este o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, un simbol al rezistentei anti-comuniste si al suferintei post-razboi. Colectia online cuprinde aproape 100 de exponate si fotografii din Memorialul Sighet si spatiile expozitionale ale acestuia.

 

Expozitia ‘Memoria ca forma de justitie’ este o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, institutie care isi propune sa lege cele doua Europe, de Est si de Vest, printr-o reala cunoastere reciproca. Nu putem sa visam la o Europa unita decat in masura in care vom fi in stare sa ne unim nu numai politicile, ci si obsesiile. Iar dupa 70 de ani de la razboi obsesia Europei de Est, deci si a Romaniei, este inca aceea a suferintei pe care a indurat-o si pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru ca suferinta este un patrimoniu. Primul Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei, realizat in Romania sub egida Consiliului Europei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge in viitor” – Ana Blandiana, presedinte al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei.

 

Expoziția a fost lansată în mai 2015 când Google Cultural Institute impreuna cu 27 de muzee si institutii de cultura din intreaga lume, inclusiv Romania, a marcat 70 de ani de la incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial prin publicarea online a unor colectii rare, de importanta istorica.

 

Expoziția poate fi vizitată aici