Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziția Speranța moare ultima. Foști deportați în Rusia Sovietică își aduc aminte

Expoziția Speranța moare ultima. Foști deportați în Rusia Sovietică își aduc aminte

Pânä la sfârşitul lunii septembrie la Memorialul Sighet puteți vizita expoziția Speranța moare ultima. Foști deportați în Rusia Sovietică își aduc aminte realizată de artistul fotograf Marc Schroeder.

 

 

 

 

 

Fotograful luxemburghez Marc Schroeder și-a început proiectul de documentare privind deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică în anul 2012. Scopul primei sale călătorii în România din 2010 a fost acela de a porni pe urmele sașilor transilvăneni: strămoșii acestora se trag, printre altele, de pe teritoriul actual al Luxemburgului. Sașii luxemburghezi și transilvăneni vorbesc și în prezent același dialect francon moselan.

 

În cursul primei sale călătorii de descoperire, fotograful a aflat pentru prima oară despre deportarea în Rusia și a constatat totodată că aceasta le era necunoscută multora din România. Subiectul a făcut într-adevăr obiectul unor cercetări științifice și a fost tratat în literatură sau cinematografie, însă lipsea o documentare fotografică detaliată a acestui capitol istoric.

Marc Schroeder și-a propus să îi caute pe unii dintre ultimii martori ai vremii. Timp de trei ani, Marc Schroeder a vizitat în România peste 40 de foști deportați în Uniunea Sovietică, fotografiindu-i în ipostaze comune și consemnându-le amintirile. Astfel a luat naștere o serie de portrete expresive care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă sovietice. Mărturiile martorilor vremii schițează o imagine a memoriei colective cu privire la deportări.

Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român din București, în cadrul unei burse destinate jurnaliștilor culturali, din 2013.

 

Expoziția prezintă o selecție din vastul material fotografic colectat. Fotografiile sunt însoțite de fragmente din conversații înregistrate cu supraviețuitorii deportării.

Expoziție realizată cu sprijinul:

Consilierului cultural pentru Transilvania al Comisiei pentru Cultură și Media a Guvernului Federal German

 

 

 

Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței

 

 

 

 

Mai multe informații despre artist

http://www.marcpschroeder.com/