Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Florica Stafiescu-Niculescu

Florica Stafiescu-Niculescu

posted in: Din "marea de amar"

Florica Stafiescu-Niculescu, născută la 9 octombrie 1910, absolventă a Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Autoare de manuale şcolare pentru ciclul primar.
A fost o colaboratoare apropiată a profesoarei Florica Bagdasar, prima femeie ministru din România (ministru al Sănătăţii în 1946), soţia profesorului Dimitrie Bagdasar, ministru al Sănătăţii în guvernul Petru Groza.

Florica Niculescu Stafiescu a fost arestată la data de 7 septembrie 1951, fiind acuzată de „omisiune de denunţ a unui element duşmănos”. A primit o condamnare administrativă de 24 luni, fiind internată în Centrul de Triere Bucureşti, apoi în coloniile de muncă de la Bragadiru şi Domneşti. A fost eliberată în 10 octombrie 1953.

În 18 ianuarie 1953 ziarul „Scânteia” declanşa o campanie împotriva profesoarei Florica Bagdasar. Articolul „Pentru lichidarea deformărilor antiştiinţifice în domeniul pedagogiei” era acuzator şi la adresa profesoarei Florica Stafiescu, caracterizată a fi „un element duşmănos”, fără a se menţiona că profesoara se afla în acel moment într-o colonie de muncă.

 

Sâmbătă, 9 octombrie 2010, dna Florica Niculescu Stafiescu a împlinit 100 ani. Îi dorim multă sănătate!