Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Fraţii Ion şi Gheorghe Brânzaru din Soveja, Vrancea

Fraţii Ion şi Gheorghe Brânzaru din Soveja, Vrancea

posted in: Din "marea de amar"
Ion Brânzaru, fotografie de la arestare

Ion Brânzaru

(n. 1 ianuarie 1925), țăran din Soveja, Vrancea

membru al organizației Vlad Țepeș II și participant la revolta țărănească din iulie 1950

În octombrie 1950 intră în legătură cu un grup de rezistență din munţi condus de Gheorghiţă Bălăn. Împreună cu fratele său decide să se alăture partizanilor din munţi.

A fost arestat la 24 decembrie 1950 și condamnat la 25 ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”. Încarcerat la Galați, Gherla, Baia Sprie și Cavnic.

La 6 iunie 1953 evadează din lagărul de la Cavnic. Se pierde de restul grupului de evadați și timp de 3 săptămâni nu a reuşit să iasă din cercul creat de Securitate, fiind ajutat de un baci de la o stână. A pornit apoi spre Vrancea, unde a ajuns după aproape o lună. A fost trădat de un văr al său şi arestat de Securitate în 8 octombrie 1953.

Anchetat la Baia Mare și Oradea, primește o condamnare suplimentară de 2 ani închisoare.

Trece prin închisorile Aiud, Jilava, Tecuci, Gherla, Dej. Este eliberat la 12 aprilie 1964 în urma unui decret de grațiere.

 

 

Gheorghe Brânzaru, fotografie de la arestare

Gheorghe Brânzaru

(n. 7 iunie 1931), țăran din Soveja, Vrancea

membru al organizației Vlad Țepeș II, participant la revolta țărănească din iulie 1950 

În octombrie 1950 intră în legătură cu un grup de rezistneţă din munţi condus de Gheorghiţă Bălăn. Împreună cu fratele său decide să se alăture partizanilor din munţi. A fost capturat la 15 noiembrie 1950, în urma unei lupte du Securitatea.

Este condamnat la 15 ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”. Încarcerat la Focșani, Galați, Gherla, Baia Sprie și Cavnic.

La 6 iunie 1953 evadează din lagărul de la Cavnic. Este capturat câteva zile mai târziu. Primeşte o condamnare suplimentară de 8 ani închisoare.

Trece prin închisorile Aiud, Văcărești, Jilava, Gherla și coloniile de muncă de la Giurgeni și Ostrov. Este eliberat la 4 august 1964 în urma unui decret de grațiere.

 

Părinții fraților Brânzaru au fost și ei arestați și condamnați.

Ion Brânzaru (n. 18 mart. 1898),  ţăran din Soveja, Vrancea, membru al organizației Vlad Țepeș II, a fost arestat în 5 septembrie 1950. Prin sentința nr. 703/1951 a Tribunalului Militar Galați a fost condamnat la 25 ani muncă silnică. A trecut prin închisorile Galați, Gherla, Baia Sprie, Focșani, Lujoj, Jilava, Aiud, Botoșani. A fost eliberat la 13 ianuarie 1963, în baza unui decret de grațiere.

 

Ioana Brânzaru (n. 20 iul. 1907), țărancă din Soveja, Vrancea, a fost arestată la 27 noiembrie 1950, după arestarea soțului și fiilor săi. A fost acuzată că face parte dintr-o organizație subversivă (”Vlad Țepeș II”). Prin sentința nr. 703/1951 a Tribunalului Militar Galați a fost condamnată la 8 ani închisoare corecțională. A trecut prin închisorile Galați, Jilava, Mislea, Văcărești, Miercurea Ciuc. A fost eliberată la 24 noiembrie 1958.