Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Gabriela Cocora

Gabriela Cocora

posted in: Din "marea de amar"

născută în 1936 la Bucureşti

Studentă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, a fost arestată la 14 ianuarie 1957 şi condamnată la 2 ani închisoare pentru „agitaţie publică”. A fost încarcerată la Jilava.

A fost eliberată în februarie 1958.

 

***

 

În ianuarie 1957 mai mulți studenţi de la I.A.T.C.  sunt arestați, fiind acuzaţi de „agitaţie publică”. Din acest grup făceau parte Gabriela Cocora, Adrian Ianuli, Petre Gheorghe, toţi condamnaţi la 2 ani închisoare. Tinerii fuseseră prieteni cu un alt student la Teatru, Alexandru Malinescu, participant la manifestația studențească din 5 noiembrie 1956 din Piața Universității.

Alexandru Malinescu (născut în 1937 la Bucureşti, student la IATC) a fost în 5 noiembrie 1956 în Piața Universității împreună cu o prietenă, Eugenia Ionescu, studentă la Facultatea de Ştiinţe Juridice. Malinescu a fost arestat la 7 noiembrie 1956. În februarie 1957 este condamnat, alături de alți studenți de la Facultatea de Drept, în așa numitul ”lot Rusiescki”, la 2 ani închisoare. Într-un referat al Securităţii din 1 septembrie 1958 – privindu-l pe Alexandru Malinescu, căruia îi expiră pedeapsa la 7 noiembrie 1958 – se specifică că în timpul detenţiei a primit mai multe zile de izolare pentru nerespectare de ordin, cerându-se ca la expirarea pedepsei să i se fixeze DO pentru 24 luni. La 7 noiembrie 1958, la expirarea pedepsei, primeşte DO în Bărăgan.