Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Hans Bergel

Hans Bergel

posted in: Din "marea de amar"

Hans Bergel (n. 26 iulie 1925, Râşnov, Braşov – m. 26 februarie 2022, Munchen)

 

scriitor şi jurnalist

 

A fost arestat în mai 1959 sub acuzaţia de a fi membru al „unei organizaţii subversive”. A fost judecat în celebrul „proces al scriitorilor germani” şi condamnat la 15 ani muncă silnică. Eliberat la 15 octombrie 1962, i se stabileşte DO în Bărăgan, la Rubla.

Autor a peste treizeci de cărţi (romanele “Dans în lanţuri”, “Întoarcerea lui Ulise”, “Când vin vulturii, etc.).

Din 1968 s-a stabilit în Germania

 

Fratele său, renumitul dirijor Erich Bergel (n. 1 iunie 1930, Râşnov, Braşov – d. 3 mai 1998, Ruhpolding, Germania), a fost arestat la 9 mai 1959 și condamnat la 7 ani închisoare corecţională pentru “uneltire contra ordinii sociale”. A fost eliberat la 4 octombrie 1963, în urma unui decret de graţiere.
Primdirijor al orchestrei Filarmonice din Cluj. A plecat din România în 1971, stabilindu-se în Germania

Tatăl lui Hasn, Erich Bergel sen., inspector şcolar, din Râşnov (Braşov) a fost arestat de mai multe ori fără a fi însă condamant.
Mama, Ecaterina, a fost arestată și ea și deţinută fără proces.

 

Hans Bergel: Ne-am revăzut (cu Erich Bergel, fratele său, n.ed.) cam o jumătate de an mai târziu – în celula nr. 42 a închisorii de tranzit Codlea, în care eu, îmbrâncit de o lovitură în spate, m-am împleticit până în braţele fratelui meu. Fusese condamnat la şapte, eu la cincisprezece ani de muncă silnică. Spuse cu obişnuita lui linişte: „Arestarea mea porneşte de la un ‘iubit’ coleg invidios.“ „Şi a ta?“ am replicat eu.
Din  Hans Bergel, O viaţă de muzician: Erich Bergel, Fundația Academia Civică