Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » In memoriam Ion Sarion (1934-2022)

In memoriam Ion Sarion (1934-2022)

posted in: Din "marea de amar"
Ion Sarion, fotografie de la arestare

28 martie 1934, Buzău – 26 august 2022, Buzău

medic psihiatru
Arestat la 25 septembrie 1958, fiind acuzat că a fost inițiator al unei organizaţii subversive din cadrul Facultăţii de Medicină.
Condamnat la 8 ani închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”, a fost închis la Gherla şi în coloniile de muncă Periprava şi Salcia. A fost eliberat în 1964.
După eliberare, profesează ca medic psihiatru la Buzău.
Ion Sarion a murit vineri, 26 august 2022.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
***

În septembrie 1958, la 24 de ani am fost arestat, la terminarea facultății. Am fost condamnat, cu art. 209, care prevedea uneltire împotriva ordinii sociale, la 8 ani închisoare

Am fost condamnat după 6 luni de anchetă. În perioada anchetei am stat la Uranus, apoi la Malmaison. Regimul a fost atroce, foame, bătaie, deprivare de toate drepturile omenești, de somn.

Apoi am ajuns la Jilava în 13 aprilie 1959. Era o zi de 13, la ora 13, la Fortul 13 Jilava. Ne-au maltratat încă de la intrare.  Era un tipic de a crea groază printre cei care intrau. Era un ritual. Ne țineau dezbrăcați, ne aducea pe rând la camera ofițerului de servici…

Am stat la Jilava până în august. …. În a doua parte a lunii august am fost încărcați în camioane, duși în Gara Triaj și urcați în vagoane, bou-vagoane. Și am peregrinat o săptămână prin gări până am ajuns la Piatra Frecăței unde ne-au debarcat. A fost un transport groaznic. Era în plină vară, căldură mare. Nu aveam apă. Ne-au dat doar când am urcat în vagoane. Vagoanele au fost sigilate și nu au fost desigilate decât când am ajuns la punctul de sosire. Ne-au spus că ce ne dau la plecare trebuie să ne ajungă tot drumul. Dacă moare cineva, ne-au spus, îl lăsați acolo până ajungem la destinație. Din fericire nu a murit nimeni. Stăteam cu gurile la deschizăturile vagonului ca să tragem aer. Eram înghesuiți, eram peste 50 în vagon. Tot acolo în vagon ne făceam necesitățile.

Am ajuns în Balta Brăilei. Și am fost duși în lagărul Salcia Stoenești. Era renumita colonie de muncă Salcia cu mai multe lagăre satelit. Am fost duși în așa-zisele barăci. Apoi am început munca. Munceam la dig. Era un dig înalt de 3,2 m. Săpam, încărcam roba și căram roaba cu pământ, trebuia să o urcăm până sus. Un coleg, doctorul Drăgoi, a scăpat roaba. Și l-au dezbrăcat, l-au legat de roabă și l-au lăsat acolo toată ziua, în ploaie și vânt.

…La un moment dat, pentru că eram bolnav și nu mai puteam munci m-au transferat la lagărul Saivane. Era un lagăr unde erau aduși ”inapții”, bătrânii, bolnavii. Comandantul de acolo când a văzut că sunt tânăr nu a ținut cont că sunt bolnav și m-a trimis la muncă. Eram în brigada de desecări. La săpatul pământului. …Îmi amintesc când am ajuns la Saivane. Era un aspect dezolant, numai oameni întinși pe jos, pe rogojini, unii în agonie. Numai cei care eram mai tineri am avut o șansă.

Fragment din interviul cu Ion Sarion, realizat de Maria Banu, în octombrie 2011, Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, interviul nr. 3152
Lotul Victor Gordan
La 29 ianuarie 1959 au fost formulate concluziile de învinuire în cazul studenţilor de la Facultatea de Medicină în frunte cu Victor Gordan şi Ion Sarion, dosar instrumentat de anchetatorul penal de Securitate lt. maj. Marian Boaca. Victor Gordan, Ion Sarion, Eusebiu Munteanu, Dorin Palade, Emanoil Pleşa, Valerian Drăgoi şi Octavian Stoican erau acuzaţi de crimă de uneltire contra ordinii sociale, Doru Dobrescu de difuzare de publicaţii interzise, iar Ecaterina Petricu (soacra lui Emanoil Pleşa, cu care locuia în acelaşi apartament) de „favorizare de infractor”.
Prin sentinţa 1363/1959 a Tribunalului Miltiar Bucureşti fiind date următoarele pedepse: Victor Gordan, 10 ani, Ion Sarion, 8 ani, Eusebiu Munteanu, 8 ani, Dorin Palade, 7 ani, Emanuel Pleşa, Octavian Stoican, Valerian Drăgoi, câte 6 ani, Doru Dobrescu şi Ecaterina Petricu câte 3 ani.