Home » Română » Memorial » Diverse » Informaţia de Alba: Scriitorul Romulus Rusan vine la Alba Iulia pentru o expoziţie despre colectivizare

Informaţia de Alba: Scriitorul Romulus Rusan vine la Alba Iulia pentru o expoziţie despre colectivizare

posted in: Diverse

Miercuri, 26 ianuarie 2011, începând cu ora 12.00, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia găzduieşte expoziţia „Ţăranii şi comunismul”. Expoziţia a fost prezentată în premieră în martie 2009 la Muzeul Naţional al Satului, moment în care s-au marcat 60 de ani de la începutul colectivizării în România. Procesul de colectivizare a început în martie 1949 şi s-a încheiat oficial în 1962.
Ziua de 26 ianuarie pentru vernisaj nu a fost aleasă întâmplător: pe 26 ianuarie (1918) s-a născut Nicolae Ceauşescu, unul dintre liderii comunişti care a condus represiunea împortiva ţăranilor care refuzau să intre în Colectiv.
Expoziţia este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică şi prezintă aspecte privind colectivizarea forţată din România.
Expoziţia încearcă să reconstituie tragedia lumii rurale româneşti, dispărută în anii 50. De asemenea, expoziţia va fi completată şi de mărturiile documentare ale colectivizării desfăşurate pe teritoriul actualului judeţ Alba.
La vernisaj va fi prezent şi cunoscutul scriitor, originar din Alba Iulia, Romulus Rusan, care este director al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică, fiind în acelaşi timp director al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, instituţie cu sediul la Sighet.
Romulus Rusan va susţine cu această ocazie şi o conferinţă pe tema calvarului ţăranului român din perioada colectivizării.
Despre drama ţăranului român care prin colectivizare şi-a pierdut identitatea, Romulus Rusan ne-a declarat: „Practic, prin colectivizare, ţăranul român şi-a pierdut raţiunea de a fi: s-a mutat la oraş, a devenit navetist – lucra la oraş, locuia la sat. Recoltele de pe câmp erau culese de soldaţi şi elevi. Cu toate acestea, gospodăriile – după ce au fost restrânse – reuşeau totuşi să asigure 15% din producţia de ouă, legume, fructe ş.a.m.d. Astăzi importăm toate aceste lucruri!”.
Expoziţia va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 26 ianuarie-1 martie 2011.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

un articol de Iulian Brok

http://www.informatiadealba.ro/2011/01/25/scriitorul-romulus-rusan-vine-la-alba-iulia-pentru-o-expozitie-despre-colectivizare/